RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Terje Bendiksby

- Meget upopulært i Kina

Sist oppdatert:
Raftoprisen til Rebiya Kadeer blir ikke godt mottatt av myndighetene i Kina, tror PRIO-direktør Stein Tønnesson. UD er ikke enig.

Torsdag ble det klart at menneskerettighetsaktivisten fra Kina får prisen.

- Dette er en en meget upopulær tildeling for myndighetene. Kina har forsøkt å få støtte i det internasjonale samfunnet for at uigurenes kamp er en del av internasjonal terrorisme og separatisme, sier Stein Tønnesson til TV 2 Nettavisen. Tønnesson er direktør ved Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO).

Uigurene er et muslimske minoritetsfolk i Xinjiang-provinsen nordvest-Kina. I løpet av de siste årene har stor innvandring av han-kinesere til provinsen skapt store konflikter og undertrykking av uigurene. En planlagt oljeledning fra Kazakhstan til Shanghai gjennom Xinjiang har også gitt provinsen økt betydning for myndighetene. Rebiya Kadeer har sittet fengslet siden 2000, angivelig fordi har oppfordret til separatisme og gitt opplysninger til utlendinger.

Terror
Tønnesson peker på at USAs fokus på kampen mot terrorisme har ført til mindre interesse for uigurenes kamp.

- Raftostftelsen har nok ønsket å motvirke dette ved å rette oppmerksomheten mot en undertrykkelse som er lite kjent, men akutt, sier han.

Myndighetene i Beijing har gitt uigurske separatister skylden for en serie bombeangrep, og har i løpet av årene gjennomført flere hundre henrettelser og arrestasjoner.

«Vil ikke forsure»
Statssekretær i Utenriksdepartementet (UD), Vidar Helgesen, tror ikke prisutdelingen vil skade forholdet mellom Norge og Kina.

- Nei, Raftoprisen deles ut av en uavhengig, privat stiftelse. Jeg har ingen grunn til å tro at klimaet mellom Norge og Kina vil bli dårligere, sier Helgesen, som også er leder for årlig menneskerettighets-rundebord mellom de to landene.

- Her er fangers rettigheter et hovedtema, og vi har tatt opp situasjonen til Rebiya Kadeer, sier Helgesen til TV 2 Nettavisen.

- Regjeringen gratulerer prisvinneren, og vi håper dette vi føre til økt fokus på individets rettigheter i Kina, legger han til.

Verdig vinner
Lederen for Stortingets utenrikskomité, Thorbjørn Jagland, mener Kadeer fortjener prisen.

- Hun er en verdig prisvinner. Dette kan hjelpe til å sette søkelyset på menneksrettighetssituasjonen i Kina, sier han i en kommentar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere