*Nettavisen* Nyheter.

- Mennesker har skylda for klimaendringer

- Menneskeskapte utslipp er den eneste forklaringen på de store miljøforandringene på jorden, hevder FNs klimapanel ifølge lekkasjer fra ny rapport.

02.03.06 07:43

Tidligere har klimapanelet sagt at drivhusgasser «trolig» har skylda.

Utkastet til klimapanelets neste rapport vil bli sendt til verdens regjeringer på høring neste måned. Ifølge anonyme kilder BBC har vært i kontakt med vil den slå fast at utslipp av drivhusgass er den eneste forklaringen på klimaendringene i verden.

- Sterkt sagt
- Å si at menneskeskapte forhold er den eneste årsaken til klimaendringen er en ganske sterk formulering, men jeg ser ikke bort fra at klimapanelet kan komme frem til en såpass tung beskrivelse. Indisiene på det har blitt stadig sterkere, sier direktør ved Senter for klimaforskning (CICERO), Pål Prestrud, til TV 2 Nettavisen.

Av rapporten vil det, ifølge BBC, gå frem at økende konsentrasjon av gasser som karbondioksid i atmosfæren må være årsaken til at mønstre i naturen det siste tiåret har begynt å avvike sterkt fra normalen.

- Usikkerhet
- Havområder forsures, isbreer smelter og man får endret dyremangfold. Dette er noe vi allerede observerer som sekundære effekter av klimaendringene, sier Prestrud.

Han presiserer at det er svært stor usikkerhet knyttet til hvor store klimaendringene vil bli, og hvordan de vil arte seg.

- Hvis økningen i konsentrasjonen av klimagasser fortsetter i dagens tempo vil vi innen midten av dette århundret se en dobling av mengden CO2 i atmosfæren i forhold til førindustrielt nivå.

Temperaturøkning
- Det vil mest sannsynlig medføre en økning i den globale temperaturen på omkring tre grader, sier Prestrud.

- Det vil endre en del av jordens økosystemer og menneskenes livsvilkår ganske betraktelig.

Lederen for FNs klimapanel, Dr R.K. Pachauri, holder foredrag om globale klimaendringer og arbeidet i klimapanelet i Oslo 6. mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag