RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Min 14 år gamle sønn måtte bære restene av sin mor og søster ut av det bombede huset

FLYKTNINGEN: I et intervju med NBC News, gjort etter at Edward Norton engasjerte seg i historien hans, ber den syriske ingeniøren og flyktningen om at man kaller ham «Abu Ammar», så ingen av hans venner i Syria skal bli straffet for at han står fram med sin historie.
FLYKTNINGEN: I et intervju med NBC News, gjort etter at Edward Norton engasjerte seg i historien hans, ber den syriske ingeniøren og flyktningen om at man kaller ham «Abu Ammar», så ingen av hans venner i Syria skal bli straffet for at han står fram med sin historie. Foto: Brandon Stanton (Twitter.com)
Denne flyktningehistorien fikk både en hollywoodstjerne og president Barack Obama til å reagere.

NEW YORK (Nettavisen): Mens Donald Trump forsøker å få støtte for sitt forslag om å nekte alle muslimer innreise til USA, og mens man i Norge debatterer hvor flyktningene skal bo og om vi egentlig er nødt til å ta imot så mange, er «Abu Ammar» opptatt av å skape et nytt liv for seg selv og det som er igjen av familien hans.

6. april 2013 var han på jobb som bygningsingeniør utenfor hjembyen i Syria da huset som han selv hadde designet og bygd for familien sin, ble truffet av to bomberaketter som til sammen inneholdt 116 små bomber.

16 drept i bombeangrep

- Den første raketten gikk igjennom det gule huset og eksploderte i det rosa huset som tilhørte min bror. Hele familien hans ble sprengt i biter. Den andre raketten landet i det grønne huset, men eksploderte ikke. Dette var mitt hus, forteller Abu Ammar, som bruker et falskt navn for å beskytte slektninger.

- Hvis raketten hadde eksplodert, hadde jeg ikke hatt noen barn igjen. Den ødela bare øverste etasje, der min kone og datter var. Seksten mennesker døde i angrepet. Sju fra min familie.

Abu Ammar forteller sin historie til bloggen «Humans of New York», som drives av Brandon Stanton og er blitt svært populær i USA.

En moderne familie

Ammar og kona møttes mens de studerte på samme universitet. De forelsket seg og ble gift. Hun studerte juss, han for å bli ingeniør. Han jobbet som bygningsarbeider på kveldstid for å finansiere studiene, og gikk ut fra universitetet med beste karakter i sin klasse.

Så stiftet de familie og slo seg ned i et hus som han designet og bygde selv, for oppsparte midler.

- Vi var en moderne familie. Vi hadde gode dager og dårlige dag, rike dager og fattige dager, men vi var alltid sammen. Vi spiste alle måltider sammen og ga barna våre gode utdannelser. Datteren min studerte medisin. Sønnen min var den smarteste på sin skole. Vi var anerkjente i lokalmiljøet og ingen hadde noen problemer med oss. Vi var ikke tilknyttet noen politiske partier eller regimer.

(Artikkelen fortsetter)

(7/7) “I still think I have a chance to make a difference in the world. I have several inventions that I’m hoping to...

Posted by Humans of New York on Tuesday, December 8, 2015


Isolert i Istanbul

Så kom bombeangrepet som tok livet av hans kone og ene datter, samt broren og hele brorens nærmeste familie.

- Jeg hadde oversyn med et prosjekt utenfor byen da rakettene traff. Ingen var i nærheten for å hjelpe til, så min sønn måtte bære restene av sin mor og søster ut av huset. Han var fjorten år gammel da.

Abu Ammar flyktet til Tyrkia etter dette, sammen med de barna som overlevde. Han får ikke lov til å jobbe i Tyrkia, selv om han har doktorgrad og universitetet i Istanbul bruker en av hans bøker i undervisningen der.

Han får ikke jobb, barna får ikke skole og de sliter fremdeles med de mentale skadene som bombeangrepet medførte. Spesielt sønnen, som nå er 16 år.

- Han var så smart. Han var den beste i sin skoleklasse. Han er ikke den samme nå. Rett etter at dette skjedde, skrev han «mamma» om og om igjen i notatblokka si, og gråt natten lang. Det er to år siden dette skjedde, men han lider fortsatt. Det er vanskelig for ham å fokusere. Han blir fort sliten.

- Datteren min var også i huset. Hun har fremdeles bombefragmenter i nakken sin. Vi overlevde, men er psykologisk døde. Alt tok slutt for oss den dagen. Det var vår skjebne i livet.

Abu Ammar har ikke gitt opp drømmen om å bidra til en bedre verden, selv om han nå er kreftsyk og ute av stand til å betale for behandling som kan redde livet hans.

- Jeg tror fortsatt at jeg kan utgjøre en forskjell i verden. Jeg har flere oppfinnelser som jeg håper å ta patent på når jeg kommer til USA. En av oppfinnelsene mine brukes akkurat nå på T-banen i Istanbul for å generere elektrisitet fra togenes bevegelser.

Edward Norton tok til tårene

Først må han få gjort noe med kreftsykdommen, før det er for sent.

- Jeg hadde ingen problemer før bombingen. Jeg tror at kreften kom som følge av depresjon og stress. Den er i magen og blir mer og mer smertefull. Jeg kan knapt spise og har indre blødninger.

Torsdag reiser Abu Ammar og familien hans til USA, gjennom FNs flyktningeprogram. Han skal til Troy i Michigan.

Hollywoodstjernen Edward Norton leste historien til Abu Ammar i bloggen «Humans of New York» og ble rørt til tårer. Han bestemte seg for å hjelpe til, så han startet en crowdfundingside for den syriske ingeniøren.

- Jeg så denne historien og begynte å gråte. Denne mannen har lidd dype tap som ville ha knust gløden hos mange mennesker, men han ønsker likevel å bidra positivt til verden. Hvis vi ikke ønsker slike mennesker velkommen i vårt samfunn, og hjelper dem med å nå målene med å bidra positivt, så er vi ikke den nasjonen vi forteller oss selv at vi er, sier Norton.

Så langt er det samlet inn rundt 450.000 dollar. Ammar vil få råd til å gjennomføre den operasjonen som skal til for å redde livet hans, så sant kreften ikke sprer seg.

Også USAs president Barack Obama har engasjert seg. Han leste historien til Abu Ammar og postet en velkomsthilsen til bloggens facebookside.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere