RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Min mann er ikke ond

Sist oppdatert:
Bush-regjeringen stemplet mannen hennes som terrorleder. - Han ville bare ha frem sannheten, sier hustruen Nahla Al-Arian til Nettavisen.

Nahla Al-Arian er med to av sin fem barn invitert til Oslo av Oslo av Kinematografer og Amnesty International for å vise Line Halvorsens film «USA mot Al-Arian». Filmen vises på Vika Kino mandag 19. februar. Filmen har kinopremiere over hele landet fra fredag 23. februar.

Filmen handler om familien til den terrortiltalte muslimske professoren Sami Al-Arian, før, under og etter rettsaken mot ham i USA. Den viser hvordan de amerikanske antiterrorlovene brukes i praksis. I Oslo vil Al-Arian fortelle sin historie om mot amerikanske myndigheter som arrestert hannes mann.

- Min mann er ikke ond. Den tidligere justisministeren John Ashcroft kalte ham en terrorist og sa at han var en av hovedmennene bak en global terroristcelle i Florida. Dette skjedde fordi min man var politisk aktiv i USA, sier Nahla til Nettavisen.

Sultestreiker
Sami Al-Arian begynte for 25 dager siden en sultestreik.

- Vi kan aldri glemme det som skjedde i februar 2003, da leiligheten vår ble stormet av FBI. Min mann, Sami ble ført bort i håndjern av bevæpnet amerikansk politi, og snudde opp ned på huset. FBI-agenter beslagla private papirer, dagbøker, brev, fotoalbum, videotaper og så videre, sier Nahla til Nettavisen på telefon fra Florida i USA.

Amerikanske myndigheter anklager professor Sami Al-Arian for å ha gitt økonomisk støtte til Islamsk Hellig Krig. USA erklærte organisasjonen i 1995 for å være en terrororganisasjon. Al-Arian har hele tiden benektet anklagene. Men ifølge en ny antiterror-lov er det mulig å bruke hemmelige bevis som grunnlag for å fengsle og deportere personer. I november 2006 ble Sami Al-Arian innkalt som vitne i en rettshøring i Virginia, men han nektet å komme.

Dommeren stevnet ham for forakt for retten og han sone opp til 18 måneder i fengsel for dette. For tiden sitter Sami Al-Arian i fengsel i North Carolina, 1300 km fra familien sin i Florida. Det er usikkert hvor han vil bli sendt etter endt sonig og deportasjon fra USA.

Ytringsfrihet
- Det finnes ikke lenger ytringsfrihet i USA. Alt som skjedde med min man var at han kritiserte både amerikanske myndigheters utenrikspolitikk og Israels ulovlige okkupasjon av palestinsk land. Alt skjedde fordi han driver et forskersenter med fokus på Midtøsten. Han arbeidet for å øke forståelsen av palestinernes situasjon for amerikanerne og bygge bro mellom Islam og andre trossamfunn. Han jobbet for å overbevise politikerne i Washington om sannhet bak det som skjer i Midtøsten, men den sterke israeliske lobbyen i USA, særlig blant medlemmer i Kongressen, og en del medier klart å stemple Sami Al-Arian som leder av en terroristcelle i dokumentarfilmen «Jihad i Amerika», sier Nahlah til Nettavisen.

Sami Al-Arian ble født i Kuwait i 1958 og er sønn av palestinske flyktninger. Han vokste opp i USA og har siden 1986 jobbet som professor i data ved Universitetet i Sør-Florida (USF) til han ble arrestert i februar 2003.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere