*Nettavisen* Nyheter.

- Minst 35 drept på flyplass i Moskva

Foto: YouTube (YouTube)

Dødstallene stiger etter at en bombe gikk av på Domodedovo-flyplassen i Moskva.

24.01.11 22:49

Minst 35 personer er drept etter at en bombe eksploderte klokken 16.40 lokal tid. Det melder russiske medier.

Ved ankomsthallen
Det er fortsatt uklart hvor nøyaktig bomben gikk av, men det rapporteres om at eksplosjonen skal ha skjedd i nærheten av bagasjeområdet i ankomsthallen for utlandstrafikk, skriver Russia Today.

Tallet på antall skadde er også uklart, men det rapporteres om at minst 130 personer kan være skadet, og for mange skal tilstanden være svært kritisk.

Det skal ha vært svært mange mennesker i ankomsthallen på hendelsestidspunktet i forbindelse med at var ventet ankomst av 30 innenlandsfly og 15 utenlandsfly..

Minst to briter og flere andre utlendinger skal være blant de drepte i bombeangrepet på flyplassen i Moskva. Opplysningene kommer fra en russisk sikkerhetskilde, men er ikke bekreftet. Ifølge Russia Today skal det også være borgere fra Italia, Frankrike og Slovakia som er blant ofrene.

TNT
Ifølge Interfax var det en bombe på syv kilo med sprengstoffet Trinitrotoluen (TNT) som eksploderte. Det er uklart hvordan den gikk av.

Eksplosivene skal ifølge kilder Interfax har snakket med, ha blitt fraktet inn fra utsiden av terminalbygningen.

I amatørvideoen som er lastet opp på YouTube, kan man se terminalen oppslukt av røyk, og mennesker ligge strødd.

- Mange av de skadde har blitt truffet av metallpartikler. Det kan se ut som bomben var fylt opp med biter av skruer, muttere og spiker, sier en en lege på stedet til Lifenews.ru.

Kan ha funnet selvmordsbomberen
Nyhetsbyrået Interfax melder at det er blitt funnet kroppsdeler av en mann som utpekes som en mulig selvmordsbomber. Det skal være snakk om en mann i mellom 35-45 år med arabisk utseende.

Ifølge russiske medier, skal den antatte selvmordsbomberen ha befunnet seg i venteområdet ved ankomsthallen da han utløste eksplosivene.

Leter etter tre menn
Russiske myndigheter bekrefter at det dreier seg om en terroraksjon, men så langt har ingen tatt på seg ansvaret for angrepet.

Politiet leter nå etter tre navngitte menn, men ingen er så langt pågrepet, ifølge russiske medier.

Mistanken rettes mot militante opprørere fra Nord-Kaukasus, og president Medvedev har tidligere uttalt at dette er det største problemområdet i Russland.

Russland-ekspert Tor Bukkvold, som er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), tror det er stor sannsynlighet for at dette kan stemme.

- Sannsynligheten er stor for at det er opprørsgrupper i Nord-Kaukasus som står bak terroraksjonen på Domodedovo-flyplassen, sier han til NTB.

Samtidig frykter han at man aldri vil finne svaret på akkurat hvem som planla og utførte aksjonen.

Konflikten som på 1990-tallet startet i Tsjetsjenia, har siden spredt seg til naborepublikkene. Det er mange grupperinger i området, og den islamske opposisjonen er dypt splittet. Å finne ut hvilken kollektiv aktør som står bak, kan derfor bli svært vanskelig. Russerne klarte det ikke etter fjorårets terroraksjon mot T-banen i Moskva, sier Bukkvold.

Styrket terrorberedskap
I forbindelse med eksplosjonene, har politiet skjerpet sikkerheten ved alle flyplasser og T-banestasjoner i Moskva.

Alle fly fra utlandet blir nå omdirigert til de andre flyplassene rundt hovedstaden.

Domodedovo internasjonale flyplass ligger 22 km sørøst for Moskva, og er Russlands største flyplass målt i antall flypassasjerer og cargotrafikk.

- Kommer til å bli sporet opp og straffet
Russlands president Dmitry Medvedev har i forbindelse med angrepet, utsatt den planlagte reisen til Davos. Medvedev har gitt ordre om at sikkerheten skal økes ved alle flyplasser i Moskva og resten av landet, og uttrykker sorg over de døde.

- Overfor de omkomne vil jeg uttrykke den dypeste medlfølelse, sa presidenten i en tale på statlig tv.

- De som organiserte dette kommer til å bli sporet opp og straffet, sa presidenten om angrepet i en twittermelding.

Vil bli kontaktet
Utenriksdepartementet sier til Nettavisen at de så langt ikke vet om det er nordmenn involvert.

- Vi har ikke fått noen meldinger om at det skal være nordmenn involvert. Vi har sjekket med vår ambassade, og dersom det skulle være noen nordmenn involvert, så blir vi kontaktet av ambassaden, sier pressekontakt Kjetil Elsebutangen ved Utenriksdepartementet.

Se video fra flyplassen etter eksplosjonen:

HTML EMBED

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag