RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mohammad Salas (51) smilte og sang på vei til galgen for å bli hengt

Mohammad Salas (51) avbildet kort tid før han ble arrestert i februar. Han ble dømt til døden i mars måned.
Mohammad Salas (51) avbildet kort tid før han ble arrestert i februar. Han ble dømt til døden i mars måned. Foto: Iran Human Rights
Sist oppdatert:
51-åringen ble hengt på mandag. - De brakk fingeren hans etter at han nektet straffskyld i retten, sier datteren.

Mohammad Salas (51) ble henrettet tidlig mandag i Rajai Shahr-fengselet i Iran. Han ble dømt til døden i mars for angivelig å ha kjørt ned og drept tre politimenn.

Aktivister, advokaten og familien hevder imidlertid at Salas er uskyldig dømt, og at han ble tvunget til å tilstå under tortur. Videre hevdes det at Salas ikke hadde tilgang på advokat før etter at han «tilsto» under tortur.

- Han ble torturert både før og etter arrestasjonen. De brakk fingeren hans etter første rettssak da han benektet påstanden om å ha drept politimennene med overlegg, uttalte datteren Narges Salas til Iran Human Rights.

Salas var en såkalt dervisj - en tilhenger av en religiøs brorskap innen islam knyttet til sufismen.

- De er en undertrykt minoritet i Iran, sier leder i Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Smilte og sang

Amiry-Moghaddam beskriver Salas som en fredelig og harmløs person.

- De som så ham på vei mot henrettelsesstedet på mandag, sa at han smilte og sang, sier han.

Salas ble pågrepet i forbindelse med et sammenstøt mellom dervisjer og politi 19. februar. Bare én måned senere, 18. mars, var han dømt til døden. Amiry-Moghaddam sier Salas aldri fikk en rettferdig rettergang.

Mahmood Amiry-Moghaddam

Under første rettssak hadde Salas ikke tilgang til advokat, ifølge Iran Human Rights. Under andre rettssak hadde den oppnevnte advokaten problemer med å forsvare ham, ettersom advokaten ikke hadde satt seg inn i saken, opplyser Amiry-Moghaddam.

Videre hevder Amiry-Moghaddam at retten ikke ville ta stilling til framlagt bevismateriale som kunne bevise at Salas var uskyldig. Retten ville heller ikke etterforske meldingene om tortur.

Iran Human Rights fordømmer henrettelsen og etterlyser kraftige reaksjoner fra både EU og Norge, og ber dem spille en mer aktiv rolle for å forhindre menneskerettsbrudd i Iran.

Møte med Irans visepresident

Utenriksdepartementet (UD) kommenterer ikke henrettelsen av Salas direkte, men understreker at Norge er prinsipielt imot bruk av dødsstraff..

- Norge tar derfor jevnlig opp dødsstraff med Iran, både bilateralt og i multilaterale fora. Vi vil fortsette å ta opp denne type saker med iranske myndigheter i tiden som kommer, sier statssekretær i UD, Audun Halvorsen, i en uttalelse til Nettavisen.

Statssekretær Audun Halvorsen (H).

- I møtet med Irans visepresident i dag (onsdag red.anm.), tok utenriksministeren opp Irans bruk av dødsstraff og Norges prinsipielle motstand mot dette. Dødsstraff for forbrytelser begått av mindreårige ble trukket frem som særlig problematisk. Utenriksministeren anerkjente samtidig endringen i narkotikalovgivningen i Iran som har ført til betydelig nedgang i antall henrettelser, sier Halvorsen.

- Det har vært flere hendelser der rettsstatlige prinsipper og menneskerettigheter har blitt satt under press i Iran det siste halvåret. Vi følger utviklingen nøye og har en åpen meningsutveksling med iranske myndigheter om slike saker, sier han.

Den iranske ambassaden i Oslo har fått anledning til å kommentere henrettelsen til Salas, men har ikke svart på Nettavisens henvendelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere