*Nettavisen* Nyheter.

- Mottatt med jubel

Foto: AP/Scanpix

- Vedtaket om mistillit mot statsminister Viktor Janukovitsj ble mottatt med jubel her i gatene i Kiev. Det sier TV 2 Nyhetenes reporter Odd Reidar Solem.

01.12.04 13:25

Parlamentet vedtok onsdag formiddag, med 229 stemmer, mistillitsforslaget mot Janukovitch, og kaster dermed regjeringen i Ukraina. Utenfor parlamentsbygningen demonstrerer fortsatt titusener til støtte for opposisjonskandidaten Viktor Justsjenko.

- Vedtaket ble mottatt med jubel. Folk i gatene og utenfor parlamentet ropte og jublet. Det er bare ett navn som ropes her: Justsjenko, sier Solem til TV 2 Nettavisen.

Han forteller at folket ber avtroppende president Leonid Kutsjma og statsminister Janukovitsj pakke kofferten, og at det er Justsjenko som er deres mann.

- Ikke overraskende
Selve mistillitsvedtaket kom ikke som noen overraskelse, mener Solem.

- Parlamentet vedtok jo før helgen at valget var ulovlig og ikke kan godkjennes, så dette blir jo en forlengelse av det. Men dette er en del av et spill - alle, inklusiv parlamentet, venter på vedtaket i Høyesterett, sier Solem.

Høyesterett vurderer fortsatt om presidentvalget skal godkjennes, eller om det skal forkastes. Hvis det siste blir resultatet, skal det også vurderes om den andre valgomgangen, der Janukovitsj og Justsjenko var kandidater, skal gjennomføres på nytt, eller om det skal avholdes helt nytt valg der også andre kandidater kan stille.

- Uaktuelt
Avtroppende president Kutsjma har sagt at han foretrekker nyvalg fremfor en ny valgrunde.

Janukovitsj skal ha åpnet for nyvalg, og har sagt seg villig til å trekke seg som kandidat hvis også Justsjenko gjør det, men dette har opposisjonskandidaten blankt avvist. Justsjenko mener i stedet at han bør utropes som vinner basert på den knappe ledelsen han hadde over Janukovitsj etter første valgomgang.

Parallelt med Høyesteretts vurderinger og parlamentets avstemning, er internasjonale politikere på vei til Kiev for å forsøke å mekle frem en fredelig løsning på den fastlåste konflikten. Så langt har ikke de internasjonale bestrebelsene ført fram.

Uansett utfall, venter store folkemengder fortsatt i gatene i Kiev på svaret på hvem som blir deres nye president. I mellomtiden må avtroppende president Kutsjma avsette regjeringen, og utnevne en overgangsregjering. Dette forretningsministeriet vil trolig bli ledet av speakeren (det vi kaller stortingpresident i Norge) i parlamentet, Volodymyr Lytvyn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.