RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mystisk dødsfall kan være et forvarsel

Foto: Mark Bussey
Sist oppdatert:
Frykter observasjonene av døde dypvannsfisker er et varsel om nærstående jordskjelv i California.

Ifølge en japansk myte finnes det en kobling mellom jordskjelv og Sildekonger som er skylt opp på stranden. Nylig har det skylt opp minst to døde Sildekonger på strendene i den amerikanske delstaten – uten at skapningene har noen synlige tegn til sykdom eller skader.

Forsker spekulerer på at de kan ha dødd som følge av seismisk aktivitet på havbunnen, som finner sted dager eller uker før et jordskjelv, skriver The Independent. Sildekongen kan bli 15 meter lang og lever på havbunnen.

- Teoretisk mulig
En forsker i Cambridge sier nå at det kan være noe sannhet i den japanske myten om at observasjoner av Sildekonger varsler et framtidig jordskjelv.

- Det er teoretisk mulig fordi når et jordskjelv rammer, kan det være en opphoping av trykk i steinene som kan føre til elektrostatiske ladninger som forårsaker elektrisk ladede ioner som slippes fri i vannet, sier biolog Rachel Grant ved Anglia Ruskin University i Cambridge til The Independent.

- Dette kan lede til dannelsen av hydrogenperoksid, som er en giftig forbindelse. De ladede ionene kan også oksidere organisk stoff, som kan enten drepe fisk eller tvinge dem til å forlate den dype havbunnen og stige opp til overflaten, sier Gant.

En annen teori er at dypvannsfiskene kan bli påvirket av kullos som frigjøres i forkant av et jordskjelv.

- De geofysiske prosessene bak denne typen observasjoner, kan skje før et jordskjelv. Jeg skal følge nøye med på California de neste ukene, sier hun.

Flere observasjoner
Ifølge ubekreftede meldinger skal det ha blitt observert døde Sildekonger på strendene i forkant av jordskjelvene i Haiti og Chile, ifølge ABC News. Det skal også ha blitt gjort observasjoner av dypvannsskapningene i månedene før jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan i 2011.

Selv om Grant bruker mye tid på å følge opp teorien som er basert på japanske folkeeventyr, så mener andre forskere at observasjonene i forkant av jordskjelvene er tilfeldig.

- Jeg vil overhodet ikke vise mangel på respekt overfor den japanske teorien. Men vitenskapen og studiene er rett og slett ikke på plass. Det er en stor forskjell på å foreslå noe, og faktisk bevise det. Hva er det dyr kan merke som ikke vi merker, og som da kan varsle dem om en kommende begivenhet? sier seismolog Pat Abbott ved San Diego State University til 10 News.

Tilbakevist kinesisk myte
Det finnes flere myter om dyr og jordskjelv, deriblant den kinesiske myten om massevandring av småfrosker like før et jordskjelv. Grant har imidlertid tilbakevist denne konkrete koblingen.

Men Grant har bygget opp en database med flere hundre observasjoner av Sildekonger de siste årene. Nå skal hun se om det er noen koblinger mellom observasjonene og eventuelle jordskjelv innenfor en radius på 80 mil.

- Vi vet at det ikke er et jordskjelv etter hver observasjon av Sildekonger, men vi skal se om det er en økt mulighet for å se Sildekonger i forkant av et jordskjelv, sier hun.

Breaking News

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere