- Mystiske «leiesoldater» er sikkerhetsvakter

Foto: (AP/Scanpix)

Eieren av flyet som landet i Zimbabwe søndag, hevder at de arresterte «leiesoldatene» bare er sikkerhetsvakter. Tirsdag arresterte også den afrikanske staten Ekvatorial-Guinea en gruppe leiesoldater.

– De 64 flypassasjerene som ble arrestert på flyplassen i Harare søndag, er ikke leiesoldater, men sikkerhetsvakter på vei til en gruve i det østlige Kongo, opplyste selskapet Logo Logistics som eier det USA-registrerte flyet.

Selskapets talsmannen, Charles Burrow, forklarte at de stoppet i Zimbabwe for å skaffe gruveutstyr som er mye billigere der.

Han fortalte videre at de fleste om bord var sørafrikanske borgere med militær bakgrunn, som nå har kontrakt med fire gruveselskaper i Kongo.

Myndighetene i Zimbabwe holdt Boeing 727-flyet tilbake søndag kveld, angivelig fordi opplysningene om lasten var falske.

De hevdet at det ble funnet militært utstyr om bord, og mistenker de 64 passasjerene for å være leiesoldater. Passasjerene ble arrestert og vil bli framstilt for pressen ved en passende anledning, sa de.

Ekvatorial-Guinea
Tirsdag opplyste så den lille afrikanske staten Ekvatorial-Guinea at de også har arrestert mistenkte leiesoldater, og at disse settes i forbindelse med flyet i Harare.

–15 leiesoldater er arrestert, og de har forbindelser til flyet i Zimbabwe. De var en fortropp av den samme gruppa, sa informasjonsminister Agustin Nse Nfumu.

De 15 skal være fra Sør-Afrika, Angola, Tyskland, Armenia og Kasakhstan, og arrestasjonen skjer samtidig som det går rykter om et mulig kuppforsøk i det lille vestafrikanske landet. Ifølge ryktene var flyet på vei til Ekvatorial-Guinea med leiesoldater til kuppet.

Burrows fra Logo Logistics benektet enhver forbindelse mellom gruppa som ble stanset i Harare og dem som ble arrestert i Ekvatorial-Guinea.

– Jeg har ikke den fjerneste idé om hva de snakker om, sa han på telefon fra London. Logo Logistics er registrert på de britiske Kanaløyene.

Høyeste alarm
I Zimbabwe viste det statlige fjernsynet bilder av det som skal ha vært Boeing-flyets last - soveposer, satellittelefoner, kniver, slegger, boltesakser og grønne kamuflasjeuniformer. Ingen våpen ble vist fram.

En talsmann for myndighetene sa at de væpnede styrkene var satt i høyeste alarmberedskap og at alle sikkerhetstjenestene var mobilisert for å komme til bunns i saken.

Sørafrikanske luftfartsmyndigheter opplyste at flyet dro fra Johannesburg søndag og stoppet i Wonderboom ved Pretoria. Deretter stanset det i Polokwane, lengst nord i Sør-Afrika, der alle utreiseformaliteter ble korrekt gjennomført.

Flygeren oppga at flyet skulle til Harare og deretter til Bujumbura i Burundi, i nærheten av grensa til det østlige Kongo. Tidligere var det opplyst at flyet ikke hadde tillatelse til å forlate sørafrikansk territorium.

Imot leiesoldater
Sør-Afrikas regjering er opptatt av å hindre at sørafrikanere verver seg som leiesoldater i andre land.

Viseutenriksminister Aziz Pahad forsikret at det vil være et alvorlig brudd på sørafrikansk lov om det viser seg at noen av de arresterte i Harare er sørafrikanske borgere på oppdrag som leiesoldater.

Mange av soldatene som kjempet i Sør-Afrikas kriger i Det sørlige Afrika før apartheidsystemet falt, som i Angola og Mosambik, har senere livnært seg som leiesoldater forskjellige steder i verden.

I Washington sa utenriksdepartementet at ingenting tyder på at flyet hadde noe med amerikanske myndigheter å gjøre. USA fornyet nylig sanksjonene mot Zimbabwe på grunn av president Robert Mugabes autoritære styre.

De amerikanske luftfartsmyndighetene FAA opplyser at flyet var registrert på et amerikansk firma, Dodson Aviation i Kansas, men at det for en uke siden ble solgt til et afrikansk firma ved navn Logo Ltd.

(NTB-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag