RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå er det nok

Sist oppdatert:
Partilederne er lei av kampen mellom Obama og Clinton.

I nesten et halvt år har Barack Obama og Hillary Clinton kjempet fra delstat til delstat i kampen om demokratenes presidentnominasjon.

Nå har demokratenes partiledelse fått nok av den harde og til tider betente kampen mellom de to. De frykter partiet vil splittes i striden og krever en avgjørelse i løpet av neste uke.

- Innen denne tid neste uke, til og fra en dag, er dette over, sa demokratenes majoritetsleder i Senatet, Harry Reid, torsdag, ifølge AP.

Sammen med speaker Nancy Pelosi og partiformann Howard Dean krever Reid nå at de mye omtalte superdelegatene bestemmer seg for hvem de vil støtte.

Partitoppene har tidligere oppfordret superdelegatene til å bestemme seg, men dette er første gang de tre nå snakker så bestemt og samstemt om situasjonen i partiet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Mangler 44 delegater
Verken Obama eller Clinton har antallet delegater som kreves for å bli valgt, og det skyldes at nærmere 200 superdelegater ikke har erklært sin støtte i valgkampen.

Obama har en solid delegatledelse, men har ennå ikke nok til å erklære seier. Dermed kan det bli opp til de gjenværende superdelegatene å avgjøre nominasjonsprosessen.

Det gjenstår nå kun tre nominasjonsvalg for demokratene: Puerto Rico 1. juni, og Montana og Sør-Dakota 3. juni.

Obama mangler kun 44 delegater for å nå den magiske grensen på 2.026 delegater og kan i teorien sikre seier allerede søndag. Men selv om han klarer dette etter neste ukes valg, er ikke kampen nødvendigvis over. Demokratene har nemlig en betent strid rundt nominasjonsvalgene i Florida og Michigan.

Krangler om delegater
De to delstatene ble fratatt sine delegater til landsmøtet da demokratene der framskyndet sine nominasjonsvalg, på tross av instrukser fra partiledelsen sentralt. Clinton vant i begge disse delstatene og krever nå at de delegatene blir sluppet inn igjen fra kulda.

I helgen møtes partiets regelkomité for å avgjøre spørsmålet, og ifølge New York Times har partiets advokater konkludert med at delstatene må bli fratatt minst halvparten av delegatene sine. Hvis dette blir den endelige avgjørelsen, er det nådestøtet for Clinton. Da kan hun umulig innhente Obamas forsprang.

Tapt hver gang
Partiledelsen har lenge fryktet at kampen mellom Clinton og Obama kan splitte partiet. Det verst tenkelige utfallet er at nominasjonsstriden ikke blir avgjort før partiets landsmøte i slutten av august.

De siste gangene demokratene ikke har blitt enige før landsmøtet (i 1968 og 1972), har det endt med at de tapte de påfølgende presidentvalgene.

Meld deg på Nettavisens store kunnskapsquiz: Sjekk de nye premiene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere