RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå kan vi klone barn

Sist oppdatert:
Kunne lagd en ny Einstein med noen få hudceller.

Forskere har utviklet en ny form for kloning som er enklere å utføre enn den teknikken som ble brukt for å klone sauen Dolly. Forskerne frykter teknikken vil bli utnyttet til å lage «design»-barn til barnløse.

Enkelt og effektivt
Den nye teknikken har vært brukt til å skape babymus fra hudceller hentet fra voksne mus. Teknikken er mer effektiv enn den som ble brukt til å klone Dolly, og har også færre bieeffekter.

Prosedyren er så enkel at forskerne slår alarm, skriver avisa Independent. De frykter metoden vil bli brukt av fruktbarhetsleger for å hjelpe ufruktbare par som ønsker egne biologiske barn.

-Det er uetisk og utrygt, men det vil være mulig for noen å gjøre det i dag, sier Robert Lanza i det amerikanske selskapet Advanced Cell Technology. -Med denne nye teknikken har vi teknologi som faktisk gjør det mulig å produsere et barn.

Tre foreldre
Teknikken innebærer blant annet en genetisk omprogrammering av hudceller slik at de går tilbake til et fosterlignende stadium.

Da dette vitenskapelige gjennombruddet ble presentert i fjor, ble det ønsket velkommen av Den katolske kirke og USAs president George W. Bush som en moralsk akseptabel metode for framstilling av menneskelige stamceller fordi det kan gjøres uten å skape eller ødelegge et menneskelig foster. Isteden kan hvem som helst videreføre sine gener til et barn ved hjelp av noen få hudceller.

Ved å injisere hudceller fra en person inn i et embryo, vil man for eksempel kunne laget et barn som har gener fra både den som donerer hudceller samt embryoets to foreldre.

Kirkens mareritt
Ifølge Lanza åpner metoden for store framskritt innen sykdomsbehandling, men er også en Pandoras eske.

- Det finnes for øyeblikket ingen lover eller reguleringer for akkurat dette. Det bisarre er at Den katolske kirken og andre tradisjonelle motstandere av stamcelleteknologi mener denne metoden er fantastisk, mens det i realiteten kan bli deres største mareritt, sier Lanza.

- Det er fullt mulig at arven etter denne nye teknologien er at den innførte designbarnas tidsalder. Hvis vi for eksempel hadde noen få hudceller fra Albert Einstein eller hvem som helst andre i verden, kan du få et barn som er ti prosent eller 70 prosent Albert Einstein rett og slett ved å injisere noen få av deres celler inn i et embryo, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere