- Nå kan vi leve normalt som resten av verden

FEIRING: Kvinner viser V-tegnet mens de deltar i feiringen av atomavtalen fra Lausanne nord i Teheran torsdag kveld.

FEIRING: Kvinner viser V-tegnet mens de deltar i feiringen av atomavtalen fra Lausanne nord i Teheran torsdag kveld. Foto: Atta Kenare (Afp)

Men både i USA og Iran må lederne overvinne motstand for å få prosjektet i havn.

03.04.15 19:35

Irans president Hassan Rouhani sier atomavtalen åpner for en ny tid for landets internasjonale forbindelser.

Han sier under en TV-sendt tale at avtalen som er framforhandlet så langt, vil åpne for en mer konstruktiv samhandling, og at en endelig avtale avhenger av at begge sider holder sine løfter.

Les også: - Truer Israels eksistens

- Hvis den andre siden holder sine løfter, vil vi gjøre det samme, sier han.

Iran og de fem faste medlemmene i sikkerhetsrådet, samt Tyskland (5+1-gruppen) kom til enighet torsdag kveld i Lausanne. Rammeavtalen gir grunnlag for en framtidig omfattende atomavtale. Forhandlingene skal sluttføres 30. juni.

Klikk på bildet for å forstørre.

NY TID: Irans president Hassan Rouhani sier atomavtalen åpner for en ny tid for landets internasjonale forbindelser. Foto: Ebrahim Noroozi (Ap)

Festet natten gjennom

Innbyggere i Teheran feirer atomavtalen med håp om den vil gi dem en bedre hverdag. Men både i USA og Iran må lederne overvinne motstand for å få prosjektet i havn.

- Nå kan vi leve normalt som resten av verden, sier den iranske skuespilleren Behrang Alavi (30). Han var blant tusenvis av iranere som festet natten gjennom i Vali-e-Asr-området i den iranske hovedstaden.

Med avtalen som ble inngått i den sveitsiske byen Lausanne torsdag, kan Alavi og andre iranere se fram mot en bedre økonomisk hverdag. Hvis Iran holder det de har lovet om å innskrenke atomprogrammet sitt og slippe til inspektører, vil Vesten lette på sanksjonene. Strafferegimet har blant annet ført til kraftig prisvekst på varer.

Klikk på bildet for å forstørre.

GODT MOTTATT: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif ble ønsket velkommen av en stor folkemengde utenfor Mehr Abad-flyplassen i Teheran da han kom hjem fra atomforhandlingene i Sveits fredag. Foto: Borna Ghasemi (Afp)

Politisk gevinst

For president Hassan Rouhani er dette en stor seier.

– Han har satt all sin politiske kapital for å få dette til. Det er veldig populært hos det iranske publikum. Økonomien blir bedre, og man får et mer konstruktivt forhold til Vesten. Man kan forvente at begge deler gir Rouhani en betydelig politisk gevinst, påpeker Kjetil Selvik, forsker ved Chr. Michelsens institutt.

Avtalen er også en seier for USAs president Barack Obama, som har holdt fast på at atomstriden med Iran må løses med diplomati. Det til tross for press fra blant annet Israel om at Iran må kues med makt.

– Det er veldig godt nytt at man blir enige om en avtale som både reduserer muligheten for at Iran utvikler atomvåpen og fjerner muligheten for at man får en militær konfrontasjon, sier Selvik.

Likevel er striden langt fra endelig løst. Avtalen fra Lausanne er bare et rammeverk, og mange detaljer skal på plass innen fristen partene har satt: 30. juni. Dermed gjenstår mange snubletråder.

Støy?

I Iran har Rouhani rivaler som ikke unner ham den politiske seieren avtalen gir. Spørsmålet blir i hvilken grad landets øverste leder, Ali Khamenei, tillater mer ytterliggående krefter å skape støy rundt avtalen, mener Selvik.

Motstanden i USA er godt kjent. Særlig blant republikanerne er det liten tillit til det iranske regimet, og det er sterke krefter som mener Iran absolutt ikke må få lov til å drive anriking av uran. Med avtalen får Iran fortsatt lov til å ha et atomprogram, innenfor strenge rammer.

Republikanerne er særlig lydhør for budskapet fra Israel. Statsminister Benjamin Netanyahu hevder avtalen vil «øke Irans aggresjon og terror i hele Midtøsten og andre steder».

– Det vil øke risikoen for kjernefysisk spredning i regionen og for en forferdelig krig, het det i en uttalelse.

Regional maktkamp

Også ellers i regionen har det vært skepsis til Vestens forhandlinger med Iran. Særlig Saudi-Arabia, som kiver med Iran om makt og innflytelse, frykter at rivalen skal styrke sin posisjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

DEMONSTRERER MOT SAUDI-ARABIA: Iranere strømmet ut etter fredagsbønnen i Teheran med avskyerklæringer mot de saudiarabiske luftangrepene i Jemen. "Død over Saudi-familien" står det på plakaten til høyre. Saudi-Arabia og Iran støtter ulike parter i konflikten. Foto: Vahid Salemi (Ap)

Saudi-Arabias kong Salmans første reaksjon var likevel positiv. Han uttrykte håp om at en endelig avtale ville bedre sikkerheten i regionen og i verden da han snakket med Obama på telefon, skriver det offisielle nyhetsbyrået SPA.

Saudi-Arabia og Iran støtter ulike parter i konflikter i Syria, Irak og Jemen. Selvik mener likevel ikke atomavtalen på kort sikt vil bety noe for disse konfliktene. Irans øverste leder har understreket at atomforhandlingene begrenser seg nettopp til atomspørsmål.

– Iran har ikke foretatt noe skifte over natten, men har vist en betydelig grad av pragmatisme ved å forhandle med «store satan», sier Selvik, med henvisning til uttrykket iranske ledere gjerne bruker om USA. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.