RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Pakistanis displaced by flooding reach to grab a bag of food aid during a distribution on the road near the flood line outside of Sukkar, in Sindh province, southern Pakistan, Tuesday, Aug. 17, 2010. (AP Photo/Kevin Frayer)
Pakistanis displaced by flooding reach to grab a bag of food aid during a distribution on the road near the flood line outside of Sukkar, in Sindh province, southern Pakistan, Tuesday, Aug. 17, 2010. (AP Photo/Kevin Frayer) Foto: Kevin Frayer

- Nå kommer nødhjelpen

Sist oppdatert:
Taliban tilbyr bistand, men nå kommer millionene strømmende til de internasjonale organisasjonene.

Pakistanske myndigheter har fått mye kritikk for ikke å ta flomkatastrofen tilstrekkelig på alvor, og å være for treg i responsen.

- Det er jo åpenbart at staten ikke klarer å hjelpe folket sitt, sier seniorforsker Are Knudsen ved Chr. Michelsens Institutt til Nettavisen.

Forrige uke gikk en talsmann for Taliban ut og sa at pakistanske myndigheter ikke må ta i mot bistand fra vestlige land, og at Taliban selv kan gi 125 millioner kroner, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Manglende hjelp har utløst en desperat kamp for å overleve blant flomofrene, og flere steder i landet meldes det om protester og opptøyer, ifølge CNN.

- Fare for Taliban
Innenriksminister Rehman Malik sier til BBC at regjeringen ikke vil la Taliban utnytte situasjonen som har oppstått til å vinne støtte for sin organisasjon.

Malik uttaler at han er fornøyd med hvordan regjeringen har taklet katastrofen, men at omfanget på katastrofen var større enn de hadde klart å forestille seg.

- Vi kunne ikke forvente at noe slikt ville skje. I hele områdets historie har det aldri vært en katastrofe så omfattende som denne, uttaler han.

Innenriksministeren innrømmer at det er en fare for at Taliban kan utnytte situasjonen til sin fordel, ved å ta på seg en veldedig rolle og slik vinne støtte blant flomofrene, men sier at han ikke vil la dette skje.

Men så lenge myndighetene og det internasjonale samfunn ikke klarer å tilby tilstrekkelig hjelp, tyr pakistanske flomofre til enhver hjelp de kan få.

- Myndighetene klarer ikke å hjelpe oss. Og når myndighetene ikke klarer å hjelpe oss, må en hver gjøre det en kan for å hjelpe seg selv, sier bonden Muhummad Sher til Daily Telegraph.

- Både staten og Taliban er for svake
Seniorforsker Are Knudsen har i mange år forsket på Pakistan og konfliktene i landet. Han tror ikke Taliban vil kunne vinne mye på katastrofen.

- Som nevnt så er ikke den pakistanske staten sterk nok, men jeg tror ikke Taliban er i stand til å gå inn og fylle det tomrommet, sier Knudsen til Nettavisen.

Knudsens poeng understrekes av summen Taliban uttalte at de kunne gi. FN alene har til nå samlet inn nesten 1,4 milliarder kroner, over ti ganger så mye som Taliban har hevdet at de skal kunne stille opp med.

- Flommen er av en slik dimensjon at Taliban ikke kan utrette så mye. Ingen er i stand til å gjøre noe med flommen, så hjelpen må bestå i nødhjelp i etterkant, og der må nok det pakistanske folk sette sin lit til det internasjonale samfunnet, sier Knudsen

Han tror heller ikke det pakistanske folket hadde så høye forhåpninger til regjeringen sin i utgangspunktet.

- Dette understreker jo Pakistans evige styringsproblem. Den jevne pakistaner ser at regjeringen atter en gang ikke er i stand til å hjelpe befolkningen sin, sier Knudsen.

Hjelpen kommer
FN sier at de trenger 2,8 milliarder kroner for å kunne gi pakistanske flomofre grunnleggende hjelp.

Etter en periode med frustrasjon over manglende giverglede begynner nå pengene å strømme inn, og FN opplyser onsdag at de har mottat nesten halvparten av de 2,8 milliardene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

FN har fått doblet pengestøtten i løpet av noen dager, og FN-talsmann Maurizio Giuliano tror verdenssamfunnet nå endelig har fått opp øynene.

- Det har vært en forbedring i donasjonene. Donorene er i ferd med å innse omfanget av katastrofen. Vi snakker om et katastrofeområde like stort som Østerrike, Belgia og Sveits til sammen. Det er jo ganske skremmende, uttaler Giuliano til Reuters.

Også nordmenn har fått opp giverdampen, og Norges Røde Kors melder at de nå har fått inn 4,3 millioner kroner. Flomkatastrofen har vart i fire uker nå, og senest forrige fredag var den summen «bare» 1,5 millioner, så på under en uke har nordmenn nesten tredoblet giverinnsatsen til Røde Kors.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere