- Nå må vi få lov til å gjøre våre egne feil

JA OG NEI: Pensjonistene John McLeary og Mary Stewart er uenige om Skottlands framtid. 18. september skal den avgjøres ved folkeavstemming.

JA OG NEI: Pensjonistene John McLeary og Mary Stewart er uenige om Skottlands framtid. 18. september skal den avgjøres ved folkeavstemming. Foto: Emil Mohr (NTB scanpix)

Dommedagen nærmer seg.

13.09.14 11:02

- I alle år har søringene fortalt oss hva vi får lov til og ikke. Nå må vi få muligheten til å gjøre våre egne feil, sier ja-mannen John McLeary før en spennende skotsk folkeavstemning.

Engasjementet går høyt i Sauchiehall Street før skottene torsdag skal avgjøre sin unionsframtid. I Glasgows travle handlegate kjekler John McLeary og Mary Stewart humørfylt høylytt om hva som vil være best: selvstendighet eller status quo.

– Jeg synes det er betryggende å forbli i Storbritannia. Jeg frykter for finansene våre hvis vi blir stående alene, sier Stewart og har tenkt å stemme nei 18. september.

– Nei, vet du hva! kvitterer ja-mannen McLeary.

Ja- og nei-siden står steilt mot hverandre foran det som tegner til å bli en spennende avstemming.

Spennende

Nei-siden leder fortsatt, men med knapp margin. Ifølge en måling i The Guardian sier 51 prosent nei og 49 prosent ja blant dem som har bestemt seg. Men det er fortsatt 17 prosent som sitter på gjerdet, og innspurten på valgkampen blir intens.

– Ja-velgerne er sånne som ikke har noe å tape. Og undergrunnsbevegelsen er mye større enn mainstream-mediene vil ha deg til å tro, mener studenten Allan Walker.

– Dette koker ned til en kulturell greie: Heretter vil vi ha anledning til å ta våre egne beslutninger overalt, legger han bestemt til.

Nedarvet nasjonalisme

Litt forenklet oppsummerer diskusjonen i Sauchiehall den nasjonale diskursen. Den handler om økonomi, og den handler om graden av uavhengighet fra et Westminster som har trukket i trådene siden 1707.

– Skotsk nasjonalisme er en slags arving av indisk og irsk nasjonalisme, sier Richard Drayton, professor i imperiehistorie ved King's College-universitetet.

– Pådriveren er en politisk bevegelse som oppfatter det dit hen at London tømmer distriktene for ressurser, og at de verken får igjen i form av tilstrekkelig utbytte eller kontroll.

Særlig oljerikdommen er et betent tema for mange av de 5,3 millioner innbyggerne.

Fakta

Fakta om skotsk selvstendighet

– Mange skotter anser olja som noe England har tilrøvet seg. Dette føltes ekstra irriterende i Thatchers regjeringstid. Resultatet var at nasjonalismen spiste på seg utover 80-tallet, sier Drayton.

À la Quebec

Drayton spår en knepen seier til nei-siden. Konsekvensen tror han blir at forholdet mellom Skottland og nabolandene vil ligne det mellom det fransktalende Quebec og resten av Canada.

– Vi vil se en separatistbevegelse som er sterk nok til å vinne et lokalt mandat, men ikke sterk nok til å få gjennomslag for en genuin separatistpolitikk, erklærer han.

– Dette vil skape en kontekst hvor man er i stand til å forhandle fram forskjellige typer fordeler. Altså er det et veldig spennende politisk landskap som åpner seg etter folkeavstemmingen, enten ja vinner eller ei.

Pundspørsmålet

IT-arbeideren Celeste Crawford uroer seg for pundets status etter en eventuell sorti. Det er det ingen grunn til, ifølge professor Drayton.

– Selv om det finnes både gode og dårlige argumenter for skotsk devolusjon, er pundspørsmålet temmelig irrelevant, mener han.

– Ingen sørbritiske virksomheter vil nemlig ha noe å vinne på ikke å utvide pundet til Skottland, fordi de vil fortsette å drive forretning på flytende og transparent vis. Hvis euroen kommer inn i bildet, hvilket er alternativ to, vil Skottland få en økonomi som er mye mer utsatt for konkurranse fra Tyskland og Nederland. '

Stillingskrig

Tilbake på Sauchiehall Street er stillingskrigen uforandret enn så lenge.

– Jeg er bekymret for hva vi skal sitte igjen med som selvstendig nasjon, gjentar Stewart.

– Ikke hør på henne, sier McLeary når han får høre at hans nye venninne er 77 år gammel.

– Selv er jeg 85, så hun er jo bare jentungen!

Kjendiser kaster seg inn i kampen

Stadig flere britiske kjendiser velger side i spørsmålet om Skottland skal bli uavhengig eller ikke. Men noen tør ikke av frykt for at det kan skade karrieren.

Mick Jagger kaster seg inn i kampen. Foto: Rex/brian Rasic (All Over Press)

I begynnelsen av august undertegnet 200 kjente briter et åpent brev der de oppfordrer skottene til å bli værende i unionen. Blant dem var eks-Beatle Paul McCartney, Rolling Stones-vokalist Mick Jagger, fysiker Stephen Hawking og Hollywood-stjerner som Helena Bonham-Carter og Judi Dench.

JK Rowling, forfatteren av Harry Potter-bøkene, er en av de mest profilerte kjendisene på nei-siden. Hun deltar med stor iver i debatten på Twitter og poster hyppig argumentasjoner om hvorfor Skottland fortsatt bør være en del av Storbritannia.

Rowling er født i England, men har bodd i Edinburgh i 21 år og er gift med en skotte. Hun har donert 1 million pund, om lag 10 millioner kroner, til nei-kampanjen Bedre sammen.

– Bli hos oss

Skuespilleren Emma Thompson sier at hun skjønner hvor tiltrekkende det kan føles for skottene å bli selvstendige.

– Jeg forstår lidenskapen tatt i betraktning at forholdet har vært både fiendtlig og vanskelig mellom de to landene, og at England har vært så fæle mot Skottland. Men hvorfor bygge enda flere grenser mellom mennesker i en stadig krympende verden, spør hun.

Musikerlegenden David Bowie ga uttrykk for sitt syn da han fikk supermodellen Kate Moss til å lese opp følgende uttalelse for seg på et moteshow: «Skottland, bli værende med oss!».

Støtter ja-siden

Men også ja-siden har fått støtte fra mange prominente navn. Den mest iherdige tilhengeren av uavhengighet er kanskje James Bond-legenden Sean Connery.

– Som skotte med en livslang kjærlighet til Skottland og kunsten, mener jeg at muligheten for uavhengighet er en sjanse som er for god til å kaste bort, har han sagt.

Engelskmannen og regissøren Ken Loach, kjent for sitt sterke sosiale engasjement, oppfordrer også skottene til å løsrive seg.

– Den engelske herskerklassen er så inngrodde imperialister at de ikke kan forstå at noe kan skje uten at de har godtatt det. Men jeg sier: Gjør det! Andre tidligere kolonier har klart å bli uavhengige, sier han.

Komikeren Russell Brand har også kunngjort sin støtte til ja-siden, mindre enn en uke før folkeavstemningen.

– Jeg har aldri stemt, men hadde jeg vært skotte, så hadde jeg stemt ja, skriver han på Twitter.

Også «Trainspotting»-regissør Irvine Welsh, designeren Vivienne Westwood og skuespiller og regissør Peter Mullan støtter ja-siden.

Tør ikke ta side

Samtidig er det flere kjendiser som er forsiktig med å ta stilling av frykt for at det kan få følger. Den skotske skuespilleren og «X-Men»-stjernen James McAvoy støtter verken ja- eller nei-siden, noe han har fått mye kritikk for.

– Jeg vil ikke blande meg inn i dette fordi jeg vil ta hensyn til karrieren min, har han sagt.

Også tennisspilleren og skotten Andy Murray nekter å kommentere folkeavstemningen.

– Jeg vet ikke så mye om politikk, og jeg har tabbet meg ut på det tidligere. Det fikk jeg gjennomgå for i flere år etterpå. Jeg har ingen ønsker om å gjenta det, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.