RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå må vi tenke på McCain

Sist oppdatert:
Barack Obama tok tapet i Pennsylvania med fatning. Nå ønsker han å rette fokuset på John McCain.

Barack Obama tok seg så vidt tid til å gratulere Hillary Clinton med seieren før han tok det neste naturlige steget i presidentkappløpet. Obama ønsker å fjerne fokuset vekk fra Clinton og mener at Demokratene må konsentrere seg om Republikanernes presidentkandidat John McCain, skriver New York Times.

Obama er i Evansville i delstaten Indiana for å forberede seg på det neste nominasjonsmøtet.

USA-ekspert svarte på spørsmål om valget - se svarene her

LES OGSÅ: Alt om valget.

Enormt press
Han nevnte Clinton kun én gang i talen tirsdag kveld, mens han nevnte McCain hele syv ganger. Obamas nye strategi er å gjøre Demokratene oppmerksomme på at tiden er i ferd med å renne ut for partiet, og oppfordrer derfor Demokratene til å velge side.

- Vi står overfor et enormt press når det gjelder tap av dyrebar tid, og det er viktig at vi ikke angriper hverandre til fordel for senator McCain. Først og fremst så dreier dette seg om kappløpet i november, sa Obama.

Clinton vant 55 prosentpoeng i Pennsylvania mot Obamas 45 prosentpoeng. Delstaten har 158 delegater.

Verken Obama eller Clinton har mulighet til å få de nødvendige 2.025 delegatene som kreves for å vinne nominasjonen. Derfor er de avhengige av støtte fra de rundt 800 superdelegatene som skal avgi sin stemme under landsmøtet i Denver 20. august.

Forventer avslutning
Hillarys seier var ikke stor nok til å endre oppfatningen av at Barack Obama vinner, men heller ikke liten nok til å kaste henne av. Slik oppsummerer New York Times resultatet i Pennsylvania.

Avisa har på lederplass gitt sin støtte til Hillary Clinton i nominasjonskampen. Nå forventer imidlertid at kampen blir avgjort, for å hindre en ødeleggende prosess for partiet.

- Det begynner å bli tid for at superdelegatene gjør det som Demokratene tenkte på da de skapte superdelegatene: Å avslutte en blodig kamp som ikke kan vinnes ved stemmeurnene, skriver avisa.

Nå sprer frykten seg for at den bitre nominasjonskampen kommer til å ende opp med en svekket demokratisk kandidat.

(Artikkelen fortsetter under quizen)

38612

Her er fasiten

Hjelper republikanerne?
- Det var akkurat dette jeg fryktet kom til å skje, sier Phil Bredesen fra Tennessee, som foreløpig ikke har sagt hvem han vil støtte. - De kommer til å bli stående der og slå hverandre til blods, og ingen vinner. Det understreker behovet for å finne en måte å avslutte dette på, sier han.

Stadig flere av partiets medlemmer hadde foretrukket at partiet nå kunne konsentrert seg om McCain. Flere frykter nå at Hillary Clintons taktikk kan bli brukt mot Barack Obama i presidentvalgkampen.

Hennes egne uttalelser er neppe egne til å berolige.

- Når vi tar hans finansielle fordel til vurdering, bør spørsmålet være, hvorfor klarer han ikke å avslutte dette? sa Clinton i Philadelphia.

- Hvorfor kan han ikke vinne stater som dette? sa Clinton. Samme spørsmål vil trolig også bli stilt av John McCain i høst.

Støtteerklæringer
De neste dagene er det ventet at flere superdelegater vil kunngjøre sine støtteerklæringer. Clintons seier i Pennsylvania innebærer at hun sannsynligvis blir værende i kappløpet til siste slutt. Og dette åpner for mer skittkasting mellom Demokratens kandidater, når de egentlig bør konsentrere seg om å kjempe mot McCain.

Dra musepekeren over kartet for å se resultatet så langt.

For å se innholdet trenger du flashplayer 8 eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere