- Nå skal følelsene få flomme fritt

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Mads Gilbert og Erik Fosse legger ikke skjul på at de blir nødt til å bearbeide de grusomme inntrykkene fra Gaza.

13.01.09 06:47

GARDERMOEN (Nettavisen): De norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert ble møtt med jubel og applaus og mottatt som helter da de ankom Oslo mandag ettermiddag.

Gilbert og Fosse holdt en pressekonferanse kort tid etter at de landet på norsk jord. Deretter gikk turen videre til Dagsnytt 18, Tabloid og Redaksjon EN.

- Men først skal jeg til SAS-hotellet og skrive en Lancet-artikkel, sa Mads Gilbert.

Gilbert og Fosse har bred erfaring med nødhjelp og har operert i krigsområder i flere tiår. Men de legger ikke skjul på at de blir nødt til å bearbeide de grusomme inntrykkene de sitter igjen med fra Gaza-oppholdet.

- Vi er nok ganske slitesterke, men det er klart at vi skal snakke om dette. Vi skal slippe kontrollen og så skal vi selvfølgelig la følelsene få lov til å flomme fritt. Det viktigste med sånne ting som dette er å få snakke om det, sier Gilbert til Nettavisen.

Også Erik Fosse har mye å bearbeide.

- Da må man snakke om det, og det gjør vi jo nå, svarer Erik Fosse på spørsmålet om hvordan de skal behandle inntrykkene.

Krystallklar appell
Legene kom med en krystallklar appell på pressekonferansen som de vil jobbe videre med ved blant annet å informere norske myndigheter.

- Det med å stoppe bombingen, åpne grensene og løse Palestina-spørsmålet er en ganske voldsom agenda. Det er det vi mener er viktig og det er vi villig til å si til hele verden. Når vi har talerstolen, så er det nettopp det vi vil at de skal høre. Vi kommer selvfølgelig til å ha flere møter med Utenriksdepartementet. De har sin politikk for dette, og jeg føler at hos norske myndigheter nå, så er man nokså klare på at dette ikke er spesielt kontroversielle krav. Det er vel for så vidt det Jonas Gahr Støre har sagt, sier Fosse til Nettavisen.

Gilbert og Fosse har vært de eneste vestlige vitnene til det som har skjedd på Gazastripen. De har påtatt seg en sekundærrolle som reportere og informert verdenspressen om situasjonen i det krigsherjede området. Kritiske røster har derimot hevdet at de to har levert falske rapporter.

- Dette er direkte latterlig, svarte Fosse på anklagene.

Men jobben med å fortelle om situasjonen på Gazastripen er ennå ikke over for de to legene.

- Vi kommer til å bearbeide dataene våre og inntrykkene våre. Så kommer vi til å rapportere til norske myndigheter. Vi må forsøke å videreformidle det materialet vi har i en saklig og dokumentert måte. Jeg kommer til å fortsette med å være den jeg er. Vi har fått mange voldsomme inntrykk som vi nå skal jobbe videre med, sier han.

Forferdelig å forlate de andre
Gilbert og Fosse har vært på Shifa-sykehuset siden nyttårsaften og forteller at det ikke var enkelt å fortale sine palestinske kolleger og den norske sykepleieren Dagfinn Bjørklid i Gaza.

- Det var fryktelig trist. Det er forferdelig fortsatt. Jeg vil ikke si noe mer om det, sier en tydelig rørt Mads Gilbert.

USA har vært glimret med sitt fravær når det gjelder å få på plass en politisk løsning på Midtøsten-konflikten, og landet har blitt enda mer pro-Israel gjennom George W. Bush’s to presidentperioder.

Neste uke tiltrer Barack Obama som president og verdenssamfunnet forventer at han vil ta tak i Midtøsten-spørsmålet straks han inntar Det hvite hus.

- Vi har appellert direkte til ham. Vi har bedt ham om å følge opp: We need a Change. Yes we can. We need a change about the situation in Gaza. Yes you can, Mr. President, lyder appellen til Gilbert.

Men Obama må ta hensyn til en svært proisraelsk Kongress som stadig opplever press fra Israel-lobbyistene. Derfor tror mange eksperter at det ikke blir noen umiddelbar endring i USAs politikk overfor Israel.

LES OGSÅ: - Obama kan ikke redde Midtøsten

Jens takket
Statsminister Jens Stoltenberg takket mandag de to legene for innsatsen på Gaza.

- Jeg vil benytte anledningen til å takke de to norske legene som har vært i Gaza, som har gjort et viktig arbeid. De har både hjulpet mennesker, og de har hatt en stemme ut i verden, sa Stoltenberg på en pressekonferanse i forbindelse med at Arbeiderpartiet (Ap) la frem en uttalelse om krigen på Gaza.

Blant annet krever Ap at Israel stanser bruken av militærmakt og at det blir øyeblikkelig våpenhvile.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Erik Fosse

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag