RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- NASA drepte marsboere

Sist oppdatert:
Viking-sondene som besøkte Mars på 70-tallet kan ha druknet eller stekt eventuelle levende mikrober på Mars.

En vitenskapsmann mener to romsonder som besøkte Mars for 30 år siden kan ha snublet over utenomjordiske mikrober på Mars og tatt livet av dem uten å registrere det.

Feil type liv
Problemet er av Viking-sondene som sonderte Mars i 1976-1977 lette etter feil slags liv og ikke kjente det igjen når de så det, skriver forskeren i en vitenskapelig artikkel som ble lagt fram søndag for American Astronomical Society i Seattle.

Rapporten er basert på et mer åpent syn på hvor liv kan slå rot. Den kan få NASA til å se etter andre typer livsformer enn de tidligere har gjort når det neste romskipet setter kursen mot Mars senere i år. Det sier en av toppforskerne i NASA til AP.

I desember kunne Mars-forskerne annonsere at nye bilder av Mars viste geologiske endringer som tydet på at det har vært vann på Mars.

Hydrogenperoksid
Viking-sondene på 1970-tallet fant ingen tegn til liv på Mars, men de så etter jordisk-lignende liv der levende celler i stor grad består av saltvann. Gitt det tørre klimaet på Mars kan levende organismer ha utviklet seg der de viktigste indre væskene består av en blanding av vann og hydrogenperoksid, sier forsker Dirk Schulze-Makuch, som har skrevet artikkelen.

En blanding av vann og hydrogenperoksid vil holde seg flytende ved temperaturer helt ned i 55.56 grader celsius, den vil ikke skade celler når den fryser, og den vil absorbere små overskudd av vanndamp i luften.

Viking-epserimentene på 1970-tallet ville ikke registrert hydrogenperiksid-baserte livsformer, men ville faktisk ha drept dem ved å drukne eller overopphete mikrobene, sier Schultze-Makuch, professor i geologi ved Washington State University. Eksperimentene innebar blant annet å helle vann på planetens overflate eller varme den opp for å se om noe skjedde.

Forsiktig interesse
Denne sommeren går Mars-prosjektet Phoenix i gang. En av forskerne som er involvert sier han gjerne vil teste de nye teoriene om liv på mars. Det innebærer imidlertid at forskerne må finne ut hvordan man kan tilpasse de allerede eksisterende instrumentene i sondene, sier NASAs astrobiolog Chris McKay.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere