*Nettavisen* Nyheter.

- Nasa har ikke lært

Foto: (TV 2)

En uavhengig gransking av Columbia-ulykken hvor sju astronauter døde, feller ventelig en knusende dom over den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa.

26.08.03 11:12

Rapporten som snart offentliggjøres kan få store konsekvenser for Nasas program for bemannede romferder, skriver BBC på sine nettsider.

Mange forslag

Dr. John Logsden, romfartsekspert ved George Washington University, har vært med på granskingen. Han sier at rapporten vil rette kritikk mot Nasas tilstrebelser på sikkerhet under bemannede romferder.

- Nasas innsats, organisasjonen, dens underliggende verdier og kultur har ikke levd opp til forventningene og vi har mange anbefalinger angående hvordan det kan endres, sier han til BBC.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gikk i oppløsning

Romferjen Columbia gikk i oppløsning da den kom inn i atmosfæren 1. februar etter en romferd. Hele mannskapet på sju mistet livet.

I en simuleringstest oppsto et stort hull da en bit isoleringsskum ble slynget mot vingen til en lignende romferje. Ifølge granskingskommisjonen var det trolig det som skjedde da Columbia ble skutt opp. Varmeskjoldet som beskytter ferjen mot friksjonsvarmen som oppstår når den kommer inn i atmosfæren igjen, var dermed ødelagt, og ferjen brant opp som følge av varmeutviklingen.

Rapporten vil anbefale at de gjenværende romferjene styrkes. Dessuten anbefales det at romferjene i fremtiden har med seg et reparasjonsett for å fikse lignende skader om de skulle oppstå.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Har ikke lært

Nasa har opp gjennom årene opplevd å miste to andre mannskap. Første gang var da Apollo 1 brant på utskytingsrampen i 1967. I 1987 døde hele mannskapet på romferjen Challenger da den eksploderte like etter avgang.

Dr. Logsden sier at Nasa ikke har lært nok av Challenger-ulykken i og med at bekymringsmeldinger fra ingeniører ikke er fulgt opp av ledere i organisasjonen. Logsden retter også kritikk mot Nasas manglende overvåkning og nysgjerrighet rundt ting som ikke skulle skjedd.

Nasa ba riktignok om at det ble tatt bilder av Columbia under dens siste ferd for å vurdere skadene, men ingen ting ble gjort.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.