RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- NATO er som Hitler

Sist oppdatert:
Serbiske ledere sammenligner NATO-styrkenes opptreden i Kosovo-konflikten med Hitlers handlinger under andre verdenskrig.

Mandag så de verste opptøyene i Kosovo siden regionen erklærte seg uanhengig i midten av februar.

I byen Mitrovica i den nordlige delen av Kosovo skjøt serbiske styrker med håndvåpen og kastet granater mot både FN-politi og NATO-styrker.

Kamphandlingene begynte da spesialpoliti fra FN og NATO-styrker stormet en FN-domstol. Domstolen ble fredag i forrige uke okkupert av serbere som protesterer mot Kosovos uavhengighet.

Truer med russisk innblanding
Ifølge Reuters truer nå serberne med å trekke russiske styrker inn i konflikten.

Fungerende serbisk statsminister Vojislav Kostunica uttalte at Serbia og Russland diskuterer felles skritt for å få en slutt på all form for vold mot Kosovo-Serbere.

Sammenligner med Hitler
Politiker Tomislav Nikolic i Serbias største parti uttalte til det serbiske nyhetsbyrået Tanjug at NATOs og FNs opptreden minner ham om Hitlers handlinger mot serberne under andre verdenskrig.

Ifølge serbisk media har 70 sivile blitt skadet i mandagens kamper. I tillegg ble ni KFOR-soldater og 22 FN-politifolk skadd.

En talsmann for det franske militære KFOR-styrkene opplyser til nyhetsbyrået AP at tre av de ni soldatene er franske. Nasjonaliteten til de øvrige skadde er ikke kjent.

Samtidig opplyser politiet at 22 polske politifolk, som var i FN-tjeneste i Mitrovica, er skadd i opptøyene.

Bilder fra Associated Press viser utbrente FN-biler utenfor rettslokaler byen. Samtidig er det observert at franske soldater forlater rettsbygningen, mens andre soldater vokter øvrige viktige bygninger. Noen meldinger går samtidig ut på at politistyrkene trekker seg ut av de nordlige delene av byen.

Se video på TV 2 Sumo:(Artikkelen fortsetter under videovinduet).

222770

En av de skadde franske soldatene skal ha fått hodeskader fra en eksplosjon av en Molotov-coctail, to andre fikk lettere skader.

Skadene oppstå da FN-soldater tok seg inn rettslokalet, som har vært okkupert av serbiske demonstranter siden fredag, i en protestaksjon mot Kosovos erklæring om uavhengighet.

Tusenvis av serbere kastet steiner og bensinbomber ble kastet under sammenstøtene mellom demonstrantene og politi og NATO-soldater. De sistnevnte brukte blant annet tåregass i et forsøk på å få serberne unna rettslokalet.

Minst et FN-kjøretøy og et kjøretøy tilhørende NATO ble satt i brann under opptøyene.

Rundt 20 serbiske demonstranter skal være skadd, ifølge lokale myndigheter og sykehuskilder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere