*Nettavisen* Nyheter.

- Nato leter etter en fiende

Planene om et rakettforsvar i Europa vil bli møtt med mottiltak, truer Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

26.04.07 21:41

RADISSON SAS PLAZA HOTEL (Nettavisen): Russlands utenriksminister ga lite håp om forsoning med det første overfor Nato-landene etter president Vladimir Putins knallharde tale i Moskva torsdag. I talen kunngjorde Putin at Russland ikke lenger vil føle seg bundet av nedrustningsavtalen CFE.

På en pressekonferansen under Nato-møtet i Oslo torsdag sa utenriksminister Sergej Lavrov at Nato leter etter en fiende.

-Hvis dette er en plan fra ett lands side (USA, red.anm), vil den være en trussel mot Europa også, hevdet Lavrov.

Måten Lavrov ordla seg på, etterlot liten tvil om at Russland ser opphevelsen av CFE-avtalen som et mottrekk til de amerikanske planene om et rakettforsvar i Europa.

-Det kan være et strategisk komponent i USAs planer, sa Lavrov, og advarte om at Russland vil svare dersom det blir gjort alvor av ideen.

- Historien forteller oss at utplassering av et forsvarssystem, fører til et offensivt svar, sa Lavrov.

I sin tale til nasjonen torsdag sa president Putin at Russland vil innføre et midlertidig moratorium på forpliktelsene som ligger i CFE-avtalen. Avtalen setter tak på militære styrker i ulike deler av Europa.

På spørsmål om et moratorium innebærer at Russland ikke lenger vil tillate inspeksjon av russiske styrker fra Natos side, svarte Lavrov:

- Et moratorium betyr at vi stopper å følge avtalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.