RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SHAH MARAI (AFP)

- Nato-rakett drepte 52 sivile

Sist oppdatert:
Kan være et av de blodigste angrep i Afghanistan så langt i krigen.

En Nato-rakett gjorde uopprettelig skade den fredag traff Sør-Afghanistan. Afghanistans president Hamid Karzai sier at 52 sivile ble drept i angrepet.

Det betyr at angrepet i Helmand-provinsen fredag kan være et av de blodigste der sivile har vært rammet så langt i krigen, skriver NTB.

Traff et hus

Ifølge uttalelsen fra Karzais kontor viser etterforskningen til det afghanske etterretningsbyrået NDS at et hus i Sangin-området ble truffet av en rakett avfyrt av soldater fra de internasjonale styrkene.

- 52 sivile personer, deriblant mange kvinner og barn, ble drept i rakettangrepet, sier presidenten.

De drepte forsøkte å søke tilflukt i et hus mens det pågikk kamper mellom soldater fra ISAF og opprørere fra Taliban, sa den afghanske regjeringstalsmannen Siyamak Herawi tidligere på dagen.

Karzai har uttrykt medfølelse med de pårørende og oppfordrer Nato-soldatene til å gjøre sitt ytterste for å unngå sivile tap.

Afghanske myndigheter satte i gang en gransking av hendelsen da rapportene om flere titalls døde sivile kom inn etter angrepet.

En talsmann for den Nato-ledede ISAF-styrken i landet bekrefter at det fredag ble gjennomført et angrep mot opprørere i Sangin, men ifølge deres etterforskning viser ingen bevis at sivile er drept eller såret i NATO-angrepet.

- Videre spekulasjoner om de påståtte tapene av sivile liv i landsbyen Regey er totalt grunnløse, sier kommunikasjonsdirektør for ISAF-styrken, kontreadmiral Greg Smith, i en uttalelse.

Tar grep om sikkerheten

Angrepet skjedde bare dager etter Kabul-konferansen, der representanter fra 57 land, inkludert 40 utenriksministere og elleve representanter fra regionale og internasjonale organisasjoner diskuterte afghanernes framtid.

Her kom det fram at afghanske regjeringsstyrker skal overta ansvaret for sikkerheten i landet innen 2014.

Les også:Gir afghanerne mer makt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere