*Nettavisen* Nyheter.

- Nato skuffet over Norge

Natos generalsekretær Jaap de Hoop Schefferer er skuffet over den norske avgjørelsen om ikke å sende spesialstyrker til Afghanistan.

19.10.06 11:23

- Vi respekterer den norske avgjørelsen, men generalsekretæren er helt klart skuffet. Han vil fortsette å legge press på allierte land for å skaffe flere soldater til veie, sier en Nato-talsmann, som ikke ønsker å navngis, til Nettavisen.

- Forespørsel til alle
Regjeringen avviste i går Natos forespørsel om å bidra med styrker til Sør-Afghanistan. Det har pågått harde kamper i dette området siden mai.

I forrige måned ba Nato sine 26 medlemsland om ytterligere 2500 soldater til konfliktområdene i sør, og regjeringen har de siste ukene vurdert om det skal settes inn norske spesialsoldater i området.

- Prosessen med å skaffe flere soldater er en normal, pågående prosess innen militæret der vi fører dialog med alle landene i forsvarsalliansen. Som en del av denne dialogen kommer vi med forespørsler til alle allierte, sier Nato-talsmannen.

- Nato anerkjenner det store styrkebidraget Norge allerede stiller til veie. Dette er en suveren avgjørelse den norske regjeringen har fattet. Vi er skuffet, men respekterer avgjørelsen og må nå bevege oss videre.

- Vil ikke spekulere
- Vil det komme nye forespørsler til Norge i nær fremtid?
- Det ønsker jeg ikke å spekulere i.

Det er for tiden 518 norske soldater og offiserer i Natos Isaf-styrke i Afghanistan.

- Selv om vi håper og forventer at alle Nato-land vil gjøre det de kan for å støtte Natos operasjoner i Afghanistan er det opp til hvert enkelt land hvordan, når og hvor de vil sette inn sine styrker, sier talsmann ved det amerikanske utenriksdepartementet, Tom Casey, til AP.

Norge sendte spesialstyrker til den amerikanskledede «Operation Enduring Freedom» i Afghanistan i slutten av 2001 og i 2002.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.