RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nei til USA

Iran sier nei til å ha direkte samtaler med USA om Irak.

Dette sier Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki, som er på sitt første besøk i Irak. Fredag møtte Mottaki sin irakiske kollega Hoshiyar Zebari i Bagdad.

- USA utnytter uttalelser fra Iran som propaganda. De forsøker å skape en negativ atmosfære, og vi har derfor bestemt oss for å ikke ha noen direkte samtaler om utviklingen i Irak, konstaterte Manouchehr Mottaki på en presskonferanse.

Forsvarer Irans rett

Iraks utenriksminister forsvarer Irans fulle rett til et fredelig atomprogram.

- Vi respekterer Irans rett til å drive vitenskapelig og teknologisk forskning på atomenergi til fredelige formål og betrakter denne på lik linje med enhver annen stats rett, sier Iraks utenriksminister Hoshiyar Zebari.

- Men vi ønsker ikke at våre naboland skal ha masseødeleggelsesvåpen, føyer Zebari til, melder AFP

Slike besøk opfattes som politisk støtte for Iraks nye regjering.

Gode relasjoner

Dette er det første besøket fra en iransk minister til landet etter at den nye iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad kom til makten i fjor. Iran har gode relasjoner med mange av Iraks nye sjiamuslimske makthavere, som levde i eksil i Iran under Saddam Husseins regime. Landet har også stor innflytelse blant sjiabefolkning i Irak, og især hos sijaalliansen som har flertall i nasjonalforsamling og har dannet regjering.

Iran er imot nærværet av amerikanske styrker i Irak og mener at dette nærværet er årsaken til at volden øker, men er samtidig bekymret for at Irak skal dele seg i flere stater og slik skape mer ustabilitet i regionen.

Var i krig

Fredag møter den iranske utenriksministeren den irakiske statsministeren Mouri Maliki i Bagdad, og volden i Irak er hovedtema.

Iran og Irak var i krig med hverandre i åtte år og hadde et svært dårlig forhold under den tidligere irakiske presidenten Saddam Hussiens regime som falt i mars 2003.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere