RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)

- Nelson Mandela har vært et forbilde for meg

Sist oppdatert:
Kong Harald ærer et stort forbilde. - Den største i vår tid, sier statsminister Erna Solberg.

Oslo (NTB): Kong Harald møtte Nelson Mandela flere ganger og mottok meldingen om hans død med stor sorg.

- Jeg har beundret hans lederskap, mot og visdom. I en situasjon preget av vold og hevnlyst klarte han å hente ut det beste – både i seg selv og sine medborgere. Han har vist verden at det er mulig å velge forsoning fremfor hevn, velge det som bygger opp framfor det som river ned, uttaler kong Harald i forbindelse med Nelson Mandelas bortgang.

I en uttalelse fra Slottet sent torsdag kveld uttaler kongen at hans tanker og kondolanser går til Mandelas familie og det sørafrikanske folk.

- Den største i vår tid
Statsminister Erna Solberg (H) mottok budskapet om Nelson Mandelas bortgang med sorg. Han var trolig den største politikeren i vår tid, sier hun.

- Dette var en utrolig trist nyhet. Nelson Mandela var en av vår tids absolutt største politikere, kanskje den aller største. Han var et symbol for veldig mange av oss gjennom arbeidet han har gjort. Han har vært en utrolig dyktig leder i Sør-Afrika, han har hatt en evne til å handle i et langvarig perspektiv, og han hadde en personlig utstråling og egenskaper som innga tillit. Han hadde utrolig karisma og gjennomføringskraft, sier Solberg til NTB.

- Norge hadde en spesiell rolle
Solberg jobbet tidligere med antiapartheid-arbeid. Hun besøkte i sin tid en ungdomsleir i Tanzania. I leiren møtte hun sørafrikanske ungdommer på flukt fra apartheidregimet.

- Inspirasjonen han var for mange sørafrikanske ungdommer, oppfattet jeg som helt utrolig. Ikke minst hele tanken om forsoning, sier Solberg.

Hun legger vekt på at Mandela i sitt arbeid skapte forsoning fremfor å fordype konflikter, og mener at Norge var en viktig støttefunksjon for ham.

- Han selv understreket at Norge hadde en spesiell rolle i forhold til antiapartheid-arbeid, sier Solberg. (©NTB)

Les hva andre ledere sier om Nelson Mandela i egen sak her: Nelson Mandela hylles over hele verden

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere