- Neppe våpenlagre i Irak

Foto: Scanpix/AP Photo/Dennis Cook)

Det kommer neppe til å bli funnet lagre av masseødeleggelsesvåpen i Irak, erkjenner USAs utenriksminister Colin Powell. I fjor var tonen en ganske annen. Si din mening i Veggavisen.

14.09.04 00:29

Nettopp Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen var en av hovedbegrunnelsene for invasjonen av landet, og Powell holdt selv et omfattende innlegg i FNs sikkerhetsråd i et forsøk på å overbevise organisasjonen om landets våpenprogrammer.

Powell hevdet USA satt på dokumentasjon og la blant annet fram satellittbilder.

Men halvannet år etter invasjonen er det fortsatt ikke funnet kjemiske, biologiske eller kjernefysiske våpen i Irak.

- Jeg mener det er usannsynlig at vi kommer til å finne slike lagre, sa Powell da amerikanske politikere mandag stilte ham spørsmål om etterretningsmaterialet utenriksministeren la fram for FNs sikkerhetsråd i februar 2003.

Det var i denne sammenhengen USAs argumenter for å gå til krig mot Irak ble lagt fram for verdensorganisasjonen. Seks uker senere startet invasjonen av Irak.

Colin Powells siste kommentarer ser ut til å være hans foreløpig klareste innrømmelse av at opplysningene som ble lagt fram for Sikkerhetsrådet i februar i fjor var feilaktige.

Allerede i januar innrømmet Powell at det var «et åpent spørsmål» om det ville bli funnet forbudte våpen i Irak, og han erkjente at det var en mulighet for at Saddam Husseins regime ikke hadde masseødeleggelsesvåpen da krigen begynte.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag