*Nettavisen* Nyheter.

- Neste angrep kan skje i en storby

Foto: A. MAJEED (Afp)

Taliban truer med flere hevnaksjoner for drapet på Osama bin Laden.

13.05.11 15:31

Minst 80 mennesker har mistet livet og 120 ble skadd i to koordinerte selvmordsaksjoner nordvest i Pakistan fredag. Angrepene var rettet mot politirekrutter på en treningsleir i Shabqadar i distriktet Shabqadar. Området ligger på grensen til Afghanistan.

Les også: 80 drept i hevnangrep

Pakistansk Taliban har allerede påtatt seg ansvaret for aksjonen, og hevder det var en hevnaksjon for drapet på Osama bin Laden.

- Dette er den første hevnaksjonen for martyrdøden til Osama bin Laden. Det vil komme flere, sier talsperson for Taliban, Ehsanullah Ehsan, i en uttalelse til Reuters.

- Storbyer kan være neste mål
Pakistan-kjenner Terje Skaufjord sier det er svært sannsynlig at det kommer flere aksjoner, og utelukker ikke at storbyene kan være det neste målet.

- Det er dette som er veldig uforutsigbart. I neste omgang kan det være at de går tilbake i storbyen og aksjonerer mot Lahore, Karachi og kanskje til og med Islamabad. Når det rammer de største byene, så får det et helt annet alvor. Det er en litt nedsettende holdning i storbyene i forhold til det som skjer i grenseområdene, sier lektor i historie, Terje Skaufjord, til Nettavisen.

- Hva har Taliban å vinne på å slå til mot byene?

- For hvert sånt angrep i de store byene, så rettes det virkelig fokus på at regjeringen ikke klarer å handle. Det er det ene. Og det andre er hærens og politiets prestisjetap når de ikke klarer å sikre storbyene, sier Skaufjord, som er medforfatter av boken «Pakistan. Midt i verden».

- Pakistansk Talibans agenda er å få ut amerikanerne og destabilisere den provestlige regjeringen, og skaffe til veie en islamistisk regjering av den type de ønsker seg.

Fornærmet og sinte på USA
Pakistanere flest er forskrekket over at USA kunne gjennomføre en militæraksjon på pakistansk jord da de drepte Al-Qaida-lederen i garnisonsbyen Abbottabad natt til 2. mai.

Skaufjord tror Taliban spiller litt på opinionen når de bruker hevnmotivet i sine terrorangrep.

- Pakistanere flest vet ikke hva de skal tro om denne aksjonen, men de er veldig fornærmet og sinte på USA fordi de tar seg til rette inn i landet, gjør som de vil og bryter landets suverenitet.

Det er ikke helt usannsynlig at USA fortsetter med raid i Pakistan. Amerikanerne har allerede gjennomført angrep med ubemannede fly over pakistanske landområder i fem år. I tillegg kan aksjonen mot bin Laden gi amerikanerne viktig etterretningsinformasjon om hvor andre Al-Qaida-ledere eventuelt skjuler seg i Pakistan.

- Har ikke blitt farligere
Aksjonen mot Osama bin Laden viste at USA ikke stoler nok på pakistanerne til å samarbeide om slike operasjoner.

- Tror du drapet på Osama bin Laden har gjort situasjonen farligere i Pakistan, Skaufjord?

- Egentlig ikke. Jeg tror situasjonen i Pakistan er så tøff og farlig allerede. Men hvis amerikanerne i framtiden fortsetter å jage folk i Pakistan, så kan det føre til at Pakistan kommer enda mer på kanten med seg selv og på kanten med USA, sier han.

Pakistanske myndigheter har fått massiv kritikk for at de ikke visste om bin Ladens skjulested i Abbottabad. Det har også kommet beskyldninger om at bin Laden har fått hjelp av aktører i det pakistanske statsapparatet.

Største offeret i krigen mot terror
Pakistan har i kjølvannet benektet anklagene, og understreket at landet er det største offeret i krigen mot terror.

- Det hersker det ingen tvil om at det er Pakistan som har vært rammet verst ganske lenge nå. Forskjellig aksjoner har kostet livet til 30.000 pakistanere i sånne selvmordsaksjoner og krigshandlinger i Swat-dalen og Sør-Waziristan de siste årene, sier Skaufjord.

Annonsebilag