*Nettavisen* Nyheter.

- Nesten for grusomt til å snakke om det

Foto: Richard Drew (Ap)

USAs ambassadør Barry White husker nøyaktig hvor han befant seg da terroren rammet.

11.09.11 12:31

I underkant av 3000 mennesker døde da Al-Qaida gjennomførte det spektakulære terrorangrepet mot USA for nøyaktig ti år siden. To passasjerfly raste inn i tvillingtårnene på Manhattan tidlig om morgenen 11. september, 2001. Ett fly krasjet i Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon, og et fjerde fly styrtet på et jorde i Pennsylvania etter at passasjerene gjorde motstand mot kaprerne.

President Barack Obama og ekspresident George W. Bush skal delta på tiårsmarkeringen søndag for å minnes ofrene og tragedien som rammet midt i USAs hjerte.

- Vi ble tatt på sengen
I et intervju med Nettavisen forteller USAs ambassadør til Oslo, Barry White, om sine opplevelser og tanker rundt 11. september.

- Hvordan forandret terrorangrepene USA, ambassadør Barry White?

- Vi ble tatt på sengen. Vi ante ikke at det fantes så mye ondskap i verden eller at det var mulig å gjennomføre et slikt angrep på amerikansk jord. Dette forandret USA ved at det ble mer sikkerhetstiltak. Det merker vi med alle sikkerhetskontrollene på flyplassene. Men det har også vært en positiv reaksjon ved at det ble sterkere samhold og at vi samlet oss mot disse terroristene, sier White til Nettavisen.

Ambassadør White drev et advokatfirma i Boston da hendelsene i New York og Washington inntraff. Han sier nærmiljøet i Boston ble rammet hardt fordi det ene flyet tok av fra Boston, og mange bostoninnbyggere reiser daglig til New York i forretningssammenheng. Selv satt han på kontoret da de første meldingene tikket inn.

- Det var en medarbeider av meg som sa at det hadde vært en flykrasj i World Trade Center. Jeg tenkte: Dette er grusomt! Vi satt oss ned og skrudde på TV-en, og det så ikke ut som noen ulykke. Og deretter så jeg det andre flyet krasje inn i det andre tårnet, forteller han.

- En ildkule som traff tårnet
White sitter igjen med horrible, visuelle inntrykk fra direktebildene som flimret over TV-skjermen 11. september og dagene som fulgte.

- Det første jeg så på TV-en var denne ildkulen som traff tårnet. Jeg så ikke det første flyet, men så det andre flyet direkte på TV. Vi ble sittende og se på TV-en resten av dagen. Jeg kan ikke plukke ut ett bilde som gjorde mest inntrykk, men det var mange bilder som gjorde sterkt inntrykk, som da menneskene falt ned fra bygningen og at folk var dekket i aske. Det er nesten for grusomt til å snakke om det, sier White.

- Hvordan har denne hendelsen preget deg personlig?

- Det er tre slike øyeblikk i livet mitt. Det første var drapet på John F. Kennedy. Da var jeg student, og det gjorde et enormt inntrykk på meg. Det andre er terrorangrepene 11. september, og det tredje er hendelsene 22. juli, sier White.

- Jeg kjente ingen som var om bord i flyene eller i tvillingtårnene, men jeg kjenner mange som hadde familiemedlemmer som var direkte rammet, sier ambassadøren.

Ringte til bekjente i New York
White forteller at flere av kollegene på kontoret i Boston var direkte berørt av tragedien som utspilte seg på TV-skjermen.

- Folk på kontoret ringte til bekjente som var i New York. De snakket på telefonen med mennesker som var i bygningene, og som ikke overlevde, sier han.

3000 menneskene ble drept og 6000 skadd i terrorangrepet. Ofrene blir minnet for tiende år på rad under en seremoni på Ground Zero søndag. Pårørende og spesielt inviterte er de eneste som får delta på markeringen ved det nye minnesmerket som er reist på åstedet for terrorangrepet. Påfølgende dag blir området åpnet for publikum.

- Det er ikke bare de som mistet livet som er direkte rammet, men også de pårørende. Det gjelder også for hendelsene 22. juli. Mange av de etterlatte vil være preget resten av livet. Vi har en tendens til å glemme dette, sier White.

Pentagon og Pennsylvania
Det er hovedsakelig New York som har fått mest oppmerksomhet i forbindelse med terrorangrepene i USA. White mener det også er viktig å huske tragediene som skjedde i Washington og Pennsylvania.

- Sønnen min jobbet for Washington Post, og dekket flykrasjen i Pentagon. Vi har en tendens til å glemme at mange mennesker ble rammet der også. Og takk og lov for at United 93 krasjet i Shanksville, og ikke i US. Capitol, sier han med henvisning til det fjerde flyet hvor passasjerene gjorde motstand mot kaprerne.

Dette førte til at kaprerne ikke fikk gjennomført sin opprinnelige plan med å styrte flyet inn i US. Capitol i Washington D.C. United 93 styrtet på et jorde i Pennsylvania. 184 mennesker ble drept i anslaget mot Pentagon og 40 i flystyrten i Pennsylvania.

«Krigen mot terror»
I kjølvannet av terrorangrepet lanserte daværende president George W. Bush den såkalte krigen mot terror.

- Er krigen mot terror vunnet, White?

- Jeg vet ikke om jeg vil si at vi har vunnet krigen mot terror, og jeg vet heller ikke om det er det riktige begrepet å bruke. Men vi har gjort store framskritt innen etterretning og sikkerhetstiltak, og vi har gjort store framskritt med å beskytte amerikanere og andre mennesker rundt i verden. Vi har avverget mulige terrorangrep, og vi har oppnådd et godt samarbeid innen etterretning med land over hele verden, også med Norge, sier White.

Men White understreker at terrortrusselen fortsatt er overhengende, og viser til informasjon om en mulig terrortrussel mot USA i tilknytning av tiårsmarkeringen søndag.

- Vi håper at det ikke er sant, sier han.

- Mer aggressivt enn nødvendig
Terrorangrepet i USA har ført med seg en krig i Afghanistan og en krig i Irak. I tillegg har muslimer over hele verden følt seg mistenkeliggjort som følge av at Al-Qaida har ført en hellig krig i Allahs navn. Tusenvis av mennesker har blitt holdt fengslet i amerikanske fangeleirer, både i CIA-fengsler i Europa og ikke minst på Guantánamo. Det er også avdekket bruk av tortur på terrormistenkte fanger.

- Mener du USA har håndtert situasjonen etter terrorangrepet på en god måte, eller er det ting som kunne ha blitt gjort annerledes, White?

- Det er mye av det som har blitt gjort, som er bra. Vi har fått økt kapasitet innen teknologi og etterretningssamarbeid som har vært veldig nyttig. Men det har også vært tider hvor det har vært mer aggressivt enn nødvendig. Og jeg vet at president Obama jobber hardt med å få stengt Guantánamo, selv om han ikke har fått det til ennå, sier han.

- Det er viktig å huske at dette ikke er en krig mot muslimer. Islam er en fredelig religion, understreker han.

Opplevd fredspris og terror
White ble forespeilet en rolig og fredelig tilværelse da han takket ja til jobben som ambassadør til Norge. Men bare noen dager etter å ha startet i den nye jobben, tok han imot selveste president Barack Obama som var på norgesbesøk i forbindelse med fredsprisen.

To år senere ble Norge rammet av den største tragedien siden andre verdenskrig.

White befant seg på ferie i Lofoten da terroren rammet Norge i sommer. Han ble varslet av sønnen sin som hadde sommerjobb i Norge.

- Han sendte meg en e-post hvor han skrev at det hadde vært en bombe i en bygning i Oslo, sier han.

- Jeg ringte til Utenriksdepartementet i USA, og vi ble enige om at jeg skulle reise direkte tilbake til Oslo. Vi visste jo da ikke om alle ved ambassaden var i god behold eller om amerikanere var rammet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.