Gå til sidens hovedinnhold

- Nikotinplaster kan være terrorvåpen

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo mener nikotinplaster kan utnyttes av terrorister, og ber svenske bedrifter være nøye med hvem de selger til.

Ifølge Sydsvenska Dagbladet maner Säpo i en fersk rapport til varsomhet når det gjelder en rekke tilsynelatende harmløse produkter.

Foruten nikotinplaster frykter Säpo også at inhalatorer skal falle i gale hender, og ber svenske bedrifter være nøye med hvem de eksporterer slike til.

Samme metode
- Det er ikke nikotinplasteret i seg selv som utgjør en risiko, men de metoder som utvikles i den hensikt å få visse stoffer inn i menneskekroppen, sier Håkan Forsström i Säpo til avisen.

Säpo ber også svenske bedrifter være forsiktige med å dele forskningsinformasjon med andre, og kontrollere hva som legges ut av informasjon på internett.

- Gransk om hjemmesiden inneholder informasjon som er av interesse for en aktør som vil framstille masseødeleggelsesvåpen, råder Säpo.

Sivile produkter
Det svenske sikkerhetspolitiet lister deretter opp en rekke sivile produkter som også kan benyttes i produksjon av masseødeleggelsesvåpen, blant dem kondensatorer, pumper, sentrifuger og pulsgeneratorer.

Flere atommakter følger nøye med på hva svenske forskere holder på med, advarer Säpo videre.

- Så lenge det fins stater som vil framstille masseødeleggelsesvåpen må vi være vaktsomme, sier Håkan Forsström til Sydsvenska Dagbladet.

(NTB)

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget