RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

- Nobelprisen på sitt beste

Sist oppdatert:
Professor Daniel Heradstveit (bildet) ved Norsk utenrikspolitisk institutt roser Nobelkomiteen for å ha gjort et modig valg ved å tildele fredsprisen til Shirin Ebadi.

- Dette er en av de nobelprisutdelingene som virkelig vil få betydning på grunn av den situasjonen som Iran er inne i. Komiteens valg er modig og spennende og er et valg av den typen som er nobelprisen på sitt beste, sier Heradstveit.

Han er overbevist om at prisen vil virke i retning av å styrke demokratikreftene i Iran og at tildelingen får stor symbolverdi i hele den islamske verden. Tildelingen er imidlertid kontroversiell i enkelte miljøer, sier professoren.

Innblanding
- Ultrakonservative krefter vil helt sikkert tolke dette som vestlig innblanding i iransk politikk. De samme kreftene vil framstille henne som en trussel mot hele den islamske revolusjonen, sier Heradstveit.

- Ebadi var Irans første dommer. Nå har presteskapet forbudt kvinnelige dommere fordi kvinner er for irrasjonelle. Jeg håper at prisen også vil få den virkning at den synliggjør presteskapets latterlige og undertrykkende holdning i dette spørsmålet, sier Heradstveit.

Viktig signal
Direktør Nils Butenschøn ved Institutt for menneskerettigheter sier at prisen er et signal til Iran om at indre forhold i landet er interessante for resten av verden.

- Enkelte krefter vil betrakte prisen som et slags korstog mot den muslimske verden og spesielt Iran, men det er en uhyre viktig pris til støtte for demokratiprosessen i den islamske verden, sier Butenschøn.

Amnestys favoritt
- Fredsprisen til Shirin Ebadi er et viktig signal om at kampen mot ondskapens akse ikke er en kamp mot islam. Ebadi er selv muslim og står for at det ikke er noen motsetning mellom kampen mot ondskap og islam. Hun var definitivt vår favoritt, sier leder Petter Eide i Amnesty Norge.

Han tror at fredsprisen vil kunne bli en brobygger mellom islam og kristne miljøer, og at den vil reise en ny debatt om menneskerettigheter i Midtøsten.

- Ebadi er muslim og menneskerettighetsaktivist. Hun mener at brudd på menneskerettigheter ikke har noe med islam å gjøre, men at religionen blir utnyttet av menn til å bryte menneskerettighetene, sier han.

Da Ebadi ble arrestert i Iran i 2000 for menneskerettighetsaktiviteter, var Amnesty aktivt inne for å beskytte henne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere