RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Noen styrte henne

Sist oppdatert:
Psykologen som behandlet «guttekvinnen» mener noen hadde fullstendig kontrollen på henne.

BRNO (Nettavisen): Psykolog Alice Studnickova jobber på barnehjemmet Klokanek i den tsjekkiske byen Brno, der Barbora Skrlova (33) rømte og alle spor etter henne forsvant. Studnickova var den siste personen som undersøkte Skrlovas mentale helse før hun forsvant.

- Hun viste symptomer på akutte psykiske traumer, symptomer på mentale forstyrrelser. I begynnelsen snakket hun ikke i det hele tatt, unngikk øyekontakt og kroppslig kontakt, sier Studnickova, til Nettavisen.

Tendenser til Stockholm-syndromet
På barnehjemmet ante de uro over at enkelte personer så ut til å ha stor innflytelse på henne. Derfor valgte de å holde henne unna en av de siktede i barnemishandlingssaken (se lenger ned i saken), Katarina Mauerova.

- Det var grunnen til at vi prøvde å begrense kontakten hennes med Katarina Mauerova. Mitt inntrykk var at Barbora viste symptomer på Stockholm-syndromet, og jeg ønsket å sjekke dette, sier psykologen Studnickova.

Stockholm-syndromet omhandler personer som er kidnappet, og utvikler et nært forhold til kidnapperne.

Lukket avdeling
Fredag meldte den tsjekkiske avisen Novinky at Skrlova sitter på lukket avdeling på et psykiatrisk sykehus. Kilden siterer en svært godt plassert kilde på at hun holdes isolert fra de andre pasientene.

Barbora skal føle seg svært utrygg, og legene velger å holde henne unna de andre pasientene på sykehuset. Ifølge avisen samarbeider hun nå med legene. Det er første gang hun har valgt å være åpen rundt sine familieforhold, men så langt har ingen detaljer nådd tsjekkisk presse.

I første rekke skal Skrlova holdes på sykehus til slutten av januar. Først da er de psykiatrisk sakkyndige ventet å gi sin vurdering av Skrlovas sinnstilstand.

- Ikke overrasket
Skrlova ble varetektsfengslet fordi politiet frykter at hun igjen vil rømme. Å miste henne på nytt, er det siste politiet i Tsjekkia ønsker. Foreløpig er hun vitne i landets mest omtalte barnemishandlingssak. Det er ennå uklart om Skrlova var offer eller medskyldig i den alvorlige saken.

Den 33 år gamle kvinnen har vist at hun er flinkt til å holde seg skjult. Psykolog Studnickova ved barnehjemmet i Klokanek er ikke overrasket over at Barbora klarte å lure norske myndigheter til å tro at hun var den 13 år gamle gutten Adam.

- På grunnlag av våre egne erfaringer, kan vi ikke si at vi er overrasket, sier Studnickova til Nettavisen.

Likevel stusser hun over at jenta ikke ble sjekket av lege i løpet av de seks månedene hun var i Norge.

Skulle forflyttes til klinikk
Da psykologen ville overflytte Barbora til en psykiatrisk klinikk, rømte hun ut vinduet på rommet sitt.

- Hun var her bare to dager. Hun tilbrakte en natt her, og så bestemte vi oss for å flytte henne til en psykiatrisk klinikk. Da jeg fortalte henne dette, endret hun oppførsel, og sa at hun ville bli boende her.

- Hun forandret seg virkelig, og den natta forsvant hun ut gjennom soveromsvinduet, sier Studnickova.

Politiet lette etter henne med helikoptre og varmesøkende kamera, uten å lykkes.

Barbora bodde på barnehjemmet under navnet Anicka, et kallenavn for Anna. Ingen kjente til at jenta egentlig var over 20 år eldre enn hun utga seg for å være.

Tre identiteter
Personen som levde med tre forskjellige identiteter i tre forskjellige land er nå toppsaken i tsjekkiske medier. Hun ble arrestert i Tromsø forige fredag, og fraktet til Brno natt til torsdag. Hun sitter nå i varetekt. Politiet mener hun er et nøkkelvitne i en av de verste barnemishandlingssakene i Tsjekkia.

Nettavisen besøkte det nye barnehjemmet fredag, mens de fleste av de 30 ungene som bor her var på skolen. Her bodde også de to guttene på ni og ti år, som ble mishandlet i huset der Barbora bodde.

Den yngste gutten ble holdt innesperret i et lite rom i huset utenfor Brno, og mishandlet i seks måneder. Først da naboens videokamera fanget opp bildene fra et kamera som overvåket gutten ble saken oppdaget.

Fem siktet
Nå er fem personer siktet i saken, blant annet Sklrovas bror og kvinnen som Barbora kalte adoptivmora, Klara Mauerova. Da politiet grep inn, ble Barbora fraktet til barnehjemmet av Katerina Mauerova, søsteren til "adoptivmora" Klara. Søstrene er nå begge er siktet i barnemishandlingssaken.

- Hun kom her ifølge med "tanta" Katerina Mauerova, som hadde med seg mange troverdige legejournaler om Barbora. Det var grunnen til at vi trodde på historien de fortalte, sier Studnickova.

Politiet mener Barbora må ha kjent til mishandlingen av gutten, noe som også er grunnen til at hun er et nøkkelvitne i saken. Overfor Nettavisen sier statsadvokat i Brno, Vladimir Kutnohorsky, at noen må ha kontrollert Barboras mange bytter av identitet.

- Det er klart at noen har stått bak alt dette. Men vi vet ikke hvem, sier han.

Snakket som en mann
De ansatte på barnehjemmet sperret øynene opp da de leste om at Barbora var tatt i Norge, da som den 13-år gamle gutten Adam.

Men også på barnehjemmet hendte det at Barbora snakket som en gutt.

- Av og til pratet hun gjennom en gutt, og snakket om seg selv i tredje person. Så skiftet hun om og snakket om seg selv igjen. Så hendte det at hun snakket som en mann, og brukte hannkjønn i språket, sier hun.

På tsjekkisk endres enkelte ordendelser etter kjønnet på personen som snakker.

Forholdet mellom Barbora, søstrene Mauerova, broren Jan Skrla og to venner blir et viktig tema under etterforskningen av barnemishandlingssaken.

Jobbet på barnehjem
En bisarr del av historien er at både Katarina, Barbora og en annen siktet i barnemishandlingssaken jobbet på et annet barnehjem i Brno.

Dette skjedde før Barbora endret identitet.

På barnehjemmet reagerte hun kraftig da hun hørte at "adoptivmora" Klara ble tauet inn av politiet.

- Hun pratet om at Klara var arrestert, og det så ut om hun var svært urolig på grunn av det. Hun gråt aldri. Hun skrek, og det virker som hun var svært sint, sier Studnickova.

Barbora mente også at foreldrene var i sin fulle rett til å holde gutten innesperret.

- Da hun var oppspilt, sa Barbara at gutten var svært aggressiv. Det var grunnen til at de holdt ham innesperret, sier Studnickova. Klara og Katarina Mauerova er fremdeles varetektsfengslet.

Ofrene "har det bra"
De to brødrene som ble misbrukt har de etter forholdene bra. De er informert om at Barbora er tilbake i Tsjekkia.

- De vil trolig ha ettervirkninger etter dette hele livet, sier Studnickova.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere