- Nordmenn bør ikke oppholde seg i Japan

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Utenriksdepartementet endrer reiseråd som følge av strålingsfaren i Japan.

15.03.11 19:09

- UD fraråder reiser til eller opphold i Japan. Det er i lys av de siste hendelsene og utviklingen at vi har endret reiserådet. Vi oppfordrer nordmenn om å følge råd fra de lokale myndighetene og følge med på hjemmesiden til den norske ambassaden i Tokyo, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, til Nettavisen.

Les også: Alt om atomdramaet i Japan

- Oppgraderingen av rådet er knyttet til den uavklarte situasjonen ved kjernekraftverket, sier Elsebutangen.

- Betyr dette at dere ber nordmenn om å forlate Japan?

- Vi har ikke vedtatt noe evakuering på nåværende tidspunkt, men fraråder reiser til og opphold i Japan, gjentar Elsebutangen.

- Full kriseberedskap
- Vi følger situasjonen nøye og får informasjon fra mange kilder som japanske myndigheter, IAEA (Det internasjonale atomenergibyrået), andre nordiske land, Statens strålevern og norske helsemyndigheter, sier kommunikasjonsrådgiveren.

- Det er fortsatt full kriseberedskap her i Oslo og ved ambassaden i Tokyo. Det har det vært i fire dager, sier han.

Han opplyser også at Utenriksdepartementet har styrket bemanningen ved den norske ambassaden i Tokyo.

Tirsdag har japanske myndigheter uttrykt frykt for at det har lekket radioaktiv stråling fra kjernekraftverket i Fukushima.

Japanske myndigheter opplyste at radioaktiv stråling fra kjernekraftverket kan være helsefarlig. I tillegg er det påvist lave verdier med radioaktiv stråling i millionbyen Tokyo.

Myndigheten mener at det ikke er fare for helsefarlig stråling utenfor en rekkevidde på 30 kilometer fra kraftverket.

Vindretning mot Tokyo
Men Statens strålevern opplyser imidlertid til Nettavisen at vindretningen kan eventuelt føre med seg radioaktiv utslipp mot Tokyo ved en eventuell kjernefysisk nedsmelting, noe japanske myndigheter frykter.

- Det som er nytt, er at det har vært en brann og en eksplosjon på anlegget. Det har ført til at utslipp av radioaktive stoffer har økt. Det andre er at vindretningen ikke har vært så gunstig som tidligere. Det betyr at vindretningen går sørover langs kysten, sier direktør ved Statens strålevern, Ole Harbitz, til Nettavisen.

Det er også meldt om radioaktiv stråling i Saitama, som ligger i nærheten av Tokyo, som er 40 ganger høyere enn normale verdier, melder Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.