*Nettavisen* Nyheter.

- Nordmenn inn i krigen

- Islamistene får penger og soldater fra Norge, sier Somalias statsminister til Nettavisen.

28.12.06 19:41

Les også:- Har trukket seg ut av Mogadishu

- Jeg kan bekrefte at flere somaliere som har norske, danske, britiske og australske pass kjemper med islamistene mot oss, sier statsminister Mohamed Ali Gedi til Nettavisen.

Se TV 2 Nyhetenes sak

Han hevder også at Unionen av Islamske Domstoler har fått betydelig økonomisk støtte fra enkeltpersoner i Norge. Han ber Norge om å stoppe overføringene.

- Jeg ber Norge om å stanse pengeoverføringene fra somaliske islamister i Norge til islamistene i Somalia. Vi har også informasjon om at somaliere bosatt i Norge er medlemmer i Unionen av Islamske Domstoler. Vi håper at Norge kan arrestere dem fordi de støtter terrorister, sier statsminister Mohamed Ali Gedi til Nettavisen.

- Ukjent for oss
Nestleder ved Norges ambassade i Nairobi, Espen Gullikstad, sier de er ukjent med dette.

- Dette må du spørre Utenriksdepartementet om, sier Gullikstad til Nettavisen. Ved ambassaden i Nairobi følger de den spente situasjonen i Somalia fra time til time og har hatt løpende kontakt med norske statsborgere i området.

- Har dere kunnskap om norske statsborgere som kjemper mot regjeringshæren?

- Nei, vi har ingen slik informasjon, sier Gullikstad.

En norsk-somalier og hans familie som oppholder seg i utkanten av Mogadishu har vært i kontakt med ambassaden. De er blitt rådet til å holde seg rolig i hjemmet inntil situasjonen er mer avklart.

Ukjent for UDI
- Vi er ikke kjent med dette, sier kommunikasjonsdirektør i UDI, Agnar Kaarbø.

Folk med utlendingspass, et reisedokument man får hvis man har lovlig opphold i Norge på grunn av beskyttelsesbehov, har ikke mulighet til å reise tilbake til hjemlandet.

- Hvis det viser seg at noen med slikt pass har reist tilbake til landet de flyktet fra vil UDI kunne vurdere å trekke tilbake oppholdstillatelsen som ble gitt, sier Kaarbø.

- Hvis man er norsk statsborger kan man reise hvor man vil.

Tar Mogadishu
Torsdag morgen trakk de islamistiske styrkene seg ut av hovedstaden Mogadishu. Nå ligger veien åpen for regjeringsstyrkene, som får hjelp fra etiopiske soldater.

Klikk på bildet for å forstørre.

Somaliske regjeringsstyrker Foto: (Reuters/Scanpix)

- Når dere skal ta kontroll over hovedstaden Mogadishu?

- Om to timer kommer overgangsregjeringen og etiopiske styrker inn i Mogadishu. Nå har vi tatt kontroll over 95 prosent av Somalia, sa Gedi i ti-tiden norsk tid torsdag.

- Når skal de etiopiske soldatene trekke seg ut av Somalia? Mange somaliere oppfatter dem som okkupasjonsstyrke?

- Vi har bedt om hjelp fra Etiopia. Vi i regjeringen bestemmer når de skal dra fra landet. Vi tror at de etiopiske styrkene må være i Somalia en stund til for å hjepe oss med å stabilisere sikkerhetssituasjon i landet og for å kjempe mot terrorister som ønsker å styre vårt landet, sier Gedi.

Klikk på bildet for å forstørre.

Må hjelpe landet sitt
- Hva vil du si til somaliere som bor i Norge?

- De må ikke være bekymret. De må støtte regjeringen. Alle somaliere som bor i Norge og eksil må fortsette å hjelpe sitt hjemland. De må vite at regjeringen skal gjøre alt for å skape et trygt Somalia.

- Stemmer det at dere vil gi amnesti styrkene fra Unionen av Islamske Domstoler?

- Soldater som gir opp skal få amnesti, men ikke terrorister og utenlandske soldater som kommer fra flere arabiske land og Eretrea. De som er tilknyttet al-Qaida skal straffes hardt. Lederne for Unionen av Islamske Domstoler vil ikke få amnesti. De er knyttet til al-Qaida, sier Gedi.

- Hva skal dere gjøre med dem? Vil de bil utlevert til USA?

- Antatte terrorister skal utleveres. Noen av dem, som den islamske lederen Sjeik Hassan Dahir Aweys, har bånd til al-Qaida og skjuler medlemmer av terrorgrupper som deltok i terrorangrep mot USAs ambassader i Tanzania og Keyna.

Lederen av Unionen av Islamske Domstoler, Sheik Sharif Sheik Ahmed, avviset tidligere overfor Nettavisen at al-Qaida finnes i Somalia.

Kaos og plyndring
Etter at islamistene forlot Mogadishu er kaoset tilbake i den somaliske hovedstaden, forteller en journalist i byen.

- Mogadishu er nå i kaos. Flere militsgrupper går rundt i gatene. Flere innbyggere stormet islamistenes forlatte bygninger i morgentimene og har plyndert alt. Flere buttiker er også plyndert. Folk er redde. Det finnes ikke lover nå etter at islamistene har forlatt byen. Personlig savner jeg roen og den tryggheten som Unionen av Islamske Domstoler innførte etter at de rykket inn i juni. De innførte sharialov og forbud mot den narkotiske planten khat, sier journalisten Mohammed Gure til Nettavisen på telefon fra hovedstaden Mogadishu.

- Nå har flere av de øverste mennene i byen samlet seg på et hotell og diskuterer hva de skal gjøre, sier Gure.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.