- Nordmenn livvakter i Irak

Minst to nordmenn skal være blant tusenvis av andre tidligere soldater som i dag jobber som væpnede sikkerhetsvakter i Irak.

Private firmaer leier ut sikkerhetsvakter både til militære og sivile oppdragsgivere i Irak. De siste ukene er minst seks slike sikkerhetsvakter blitt drept, og flere er kidnappet.

VG kjenner til at to nordmenn er blant dem som jobber i Irak som innleide sikkerhetsvakter. En av dem skal ha militær bakgrunn fra den norske kontingenten som tidligere var i Irak.

- Nordmannen var en del av den militære koalisjonsstyrken, og gjorde en imponerende jobb. Han begynte å jobbe for oss da han forlot militæret. De fleste av våre sikkerhetseksperter er rekruttert fra militæret, sier Irak-ansvarlig Nick Edmunds i det britiske sikkerhetsfirmaet Hart Group Limited til VG.

Den norske ansatte jobber med sikkerhet for et privat selskap som gjenoppbygger strømnettet i Sør-Irak. En annen nordmann som avisen kjenner til, jobber i Bagdad-området.

Norske myndigheter har ingen oversikt over nordmennene som jobber i Irak. Det har heller ikke de norske militære styrkene som er i området.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag