RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nordmenn trygge i Gaza

(AP Photo / Adel Hana)
Sist oppdatert:
- Nordmenn og dansker i Gaza er trygge sier en talsmann for Islamsk hellig krig til TV 2 Nettavisen. Samtidig ble et norsk flagg brent i Gaza.

Søndag ble det kjent at de to palestinske gruppene Al-Aqsa-martyrenes brigader og Islamsk hellig krig ber skandinaver om å forlate Gaza-stripen.

Gruppene spredte flygeblader i protest mot at avisen Jyllands-Posten og den norske, kristne avise Magazinet trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Mot bortføringer
En talsmann for Islamsk hellig krig sier til TV 2 Nettavisen at flygebladene ikke er ment som en trussel mot enkeltpersoner.

- Vi i Islamsk Jihad (hellig krig, red anm) er motstandere av bortføringer av utlendinger som hjelper befolkningen her, sier talsmannen Abu Abdalla til TV 2 Nettavisen.

- Nordmenn i Gaza er tryggere her enn i andre muslimske land, fortsetter han.

En talsmann for den Fatah-tilknyttede Al-Aqsa-brigaden avviser også at de har bedt nordmenn forlate Gaza.

- Vi har ikke truet noen av utlendingene som jobber her. Vi ber nordmenn og dansker om å kontakte oss i Gaza eller i Vestbredden. De vet hvordan de kan kontakte oss, sier Abu Ahmed til TV 2 Nettavisen.

Ikke truet
Den avtroppende stedlige representanten for Norsk Folkehjelp i Gaza, Gudrun Bertinussen, sier hun og etterfølgeren Kirsten Belch-Olsen forlater Gaza mandag.

- Vi føler oss ikke direkte truet, men har bestemt oss for å reise, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Hun er glad for at Islamsk hellig krig presiserer at nordmenn i Gaza ikke bør føle seg truet.

- Det er også vårt inntrykk lokalt, sier hun.

Militante
Abu Abdalla fra Islamsk hellig krig understreker at flygebladene er rettet mot danske og norske myndigheter, men at han ikke kan gå god for hva andre militante grupper kan gjøre.

- Vi har ikke kommet med noen trussel mot dansker eller nordmenn her, men det er viktig at dere er klar over at det finnes militære grupper som ikke er knyttet til oss, Hamas eller Fatah, sier Abu Abdalla.

Boikott
Fredag vil det bli arrangert demonstrasjoner i Gaza og på Vestbredden.

- Vi ber palestinere boikotte danske og norske varer og demonstrere i gatene mot den danske og norske regjeringen, som ennå ikke vil beklage trykkingen av tegningene, sier Abu Abdalla.

Brente flagg
Væpnede menn fra en tidligere ukjent gruppe, Al Yasser, tok mandag kontrollen over EUs kontor i Gaza by, melder AP. Mennene satte fyr på et norsk flagg, og sprayet fotavtrykk på et norsk flagg. Mennene krevde samtidig en unnskyldning fra danske og norske myndigheter for at bildene av Muhammed var publisert, og truet med at nordmenn og dansker vil bli hindret i å reise inn til Gaza.

Ifølge TV 2-reporter Fredrik Græsvik er stemningen opphisset i de palestinske områdene etter valget i forrige uke.

- Det finnes en del frustrerte folk med våpen. De kan gjøre situasjonen ubehagelig eller farlig, sier Græsvik.

- Det har kommet trusler tidligere, men da har man greid å skille mellom å ramme myndigheter i stedet for hjelpearbeidere eller enkeltpersoner som her her for å hjelpe, fortsetter han.

Banket opp
I Saudi-Arabia ble to lokale medarbeidere fra den dansk-svenske meierigiganten Arla banket opp i en butikk i Mekka. Dette er første gang det er meldt om overgrep etter at tegningene ble publisert. Arla er Europas største selskap for meieriprodukter, og eies av danske og svenske bønder.

Ifølge en talsmann for Arla får ikke medarbeiderne varig med av julingen, men det skal ha vært en svært ubehagelig opplevelse for dem, skriver Jyllands-Posten.

Røde Kors
Danmarks Røde Kors evakuerer to ansatte fra Gaza og en fra Jemen.

-Det har kommet konkrete trusler mot våre ansatte. At de er danske statsborgere, var avgjørende, sier en talsmann for Røde Kors i Danmark ifølge AP.

Det danske utenriksdepartementet oppfordret søndag danske statsborgere til å være forsiktige i Saudi-Arabia, Algerie, Egypt, Jordan, Libanon, Pakistan, Iran, Syria, Israel og de palestinske områdene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere