*Nettavisen* Nyheter.

- Nordmennene er noen idioter

På bildet ser vi en av nordmennene som skyter ned en fredet due, en maoridue. Strafferammen for dette er 100.000 newzealandske dollar eller seks måneder i fengsel. Foto: YouTube (YouTube)

Newzealandske myndigheter raser mot en gruppe norske jegere, og truer med omfattende reaksjoner.

26.03.10 20:32

En gruppe jegere, som antas å være nordmenn, risikerer omfattende straffereaksjoner etter å ha skutt og drept fredede dyrearter på New Zealand.

Nordmennene ble avslørt etter å ha postet en video av seg selv på internett. Videoen viser nordmennene som dreper fredede dyrearter.

Newzealandske myndigheter er i harnisk over nordmennenes opptreden, og har iverksatt en granskning av hendelsen.

- Jeg er rystet. Jeg mener dette er forkastelig, sier New Zealands naturvernminister Kate Wilkinson.

Har du tips om saken? Ta kontakt med oss på vaktsjef@nettavisen.no

Seks måneder i fengsel
Nordmennene skal blant annet ha drept en maoridue, eller New Zealand Pigeon (Kereru).

Strafferammen for dette er 100.000 newzealandske dollar eller seks måneder i fengsel. Boten på 100.000 dollar utgjør om lag 430.000 norske kroner i dagens kurs.

Men ministeren mener straffen ikke står i forhold til ugjerningen.

- Er dette nok? Det synes ikke jeg. Personlig så har jeg lyst til å nekte disse folkene inngang til landet for all fremtid, sier hun til 3 News.

Nordmennene har også brutt en rekke andre lover. De har blant annet drevet jakt uten tillatelse, jaktet utenom sesongen og jaktet med en rifle.

- Vi bruker masse tid og ressurser på å beskytte våre innfødte fugler, og setter enorm pris på dem. Det er horribelt at idioter som dem skyter dem, sier Wilkinson.

Newzealandske myndigheter antar at jegerne er trygt tilbake i Norge.

Ferierer ved å drepe dyr
Dyrebeskyttelsen Norge reagerer også kraftig på nordmennenes oppførsel.

- Dette er en form for rekreasjon hvor det eneste formålet er å skyte dyr. Vi er generelt veldig negative til den trenden med at nordmenn drar til andre land for å feriere ved å drepe dyr. Spesielt ille er det hvis det er snakk om truede dyrearter, sier informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen Norge, Odd Harald Eidsmo, til Nettavisen.

- Da viser de ikke bare respektløshet overfor de truede dyreartene, men også respektløshet når det gjelder internasjonalt regelverk som er til for å beskytte truede dyrearter, sier Eidsmo.

Eidsmo reagerer også på at norske sportskjeder oppfordrer indirekte til denne slags type aktivitet.

- Det er flere store sportskjeder her i Norge som tilbyr dyretrofeer, men ikke av truede dyrearter. Men ved å gjøre dette så opprettholder de interessen for å drive troféjakt, sier han.

«Duemat!»
Videoen viser hvordan nordmennene morer seg mens de dreper de fredede dyreartene. «Du traff», sier en av nordmennene etter at de har skutt det som skal være en fredet due.

«Duemat!» roper den andre.

På videoen ser man også at nordmennene skyter flere wallabyer, som er en samlebetegnelse på rundt 30 arter av pungdyr. Wallabyene ligner på kenguruer i utseende.

«Ser jeg en kenguru så skyter jeg en kenguru. Slik er det bare,» sier en av mennene på videoen.

Hendelsen har også skapt sterke reaksjoner hos newzealandske avislesere. Her følger et knippe med kommentarer.

«Det er idioter som dere som fører til at disse dyrene blir utrydningstruet», skriver en person under videoen.

«Jeg håper også at dere blir utvist fra New Zealand. Vi trenger ikke idioter som dere, som kommer til landet vårt og gjør dette», skriver en annen.

Har du tips om saken? Ta kontakt med oss på vaktsjef@nettavisen.no

Her ser du bilder fra videoen:

3078

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.