RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nordpolen isfritt om fem år

Sist oppdatert:
På tross av en kald vinter smelter Nordpolen raskere enn noensinne.

Amerikanske forskere ved National Snow and Ice Data Center (NSIDC) som analyserer isen på Nordpolen, sier at området kan være isfritt innen fem til ti år, melder BBC .

Ved starten av året registrerte NSIDC at isen hadde vokst, og dekket da et større område enn i 2007. Men nå har isen trukket seg tilbake og til den samme størrelsen som juni i fjor. Sommeren i fjor var et rekordår for smelting av is rundt Nordpolen, heter det i rapporten fra NSIDC.

- Vi hadde litt mer is i vinter, men vi er fortsatt langt under gjennomsnittet, sier Julienne Stroeve fra NSIDC til BBC.

Den kalde vinteren førte til at forskerne så en delvis forbedring av isen, men nå som sommeren er her, er forskeren bekymret.

- Den største trusselen er at det meste av pakkisen har blitt veldig tynn, og om vi har en vanlig sommer i år, kan den smelte, sier hun til BBC.

I mars i år rapporterte NASA at området dekket med is var blitt delvis større enn i 2007, men mye av dette var tynn is som hadde blitt dannet vinteren i forveien. Det er denne isen forskerne nå mener vil smelte.

Innen neste tiår
For noen år siden estimerte forskere med at arktiske strøk ville være isfrie innen 2080. Datakalkulasjoner konkluderte at smeltingen ville ta enda kortere tid, og at områdene ville være fri for is en eller annen gang mellom 2030 og 2050.

Så kom rekordåret 2007 som viste den raskeste smeltingen noen gang registrert. Ismassen ble da målt til 4.2 millioner kvadratkilometer. Tall fra 1980 viste at isen var 7.8 millioner kvadratkilometer.

Ved utgangen av i fjor meldte en forskningsgruppe at nordpolen ville oppleve isfrie sommere innen 2013, skriver BBC.

- Jeg tror vi vil slå fjorårets rekordsmelting, selv om jeg håper jeg tar feil. Gjør vi det, er ikke 2013 så langt unna. Om det vi tror vil skje kommer til å skje, vil det være innen et tiår, sier Dr. Stroeve til BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere