RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge bedt om å hente kjemiske våpen i Syria

Foto: Sana (Afp)
Sist oppdatert:
Russland og USA har bedt Norge om å hente kjemiske våpen ut av Syria og destruere dem i Norge, melder NRK.

Washington (NTB): Anmodningen skal ha kommet under FNs hovedforsamling i New York i forrige uke og er gjentatt på flere nivåer, skriver NRK.

Russland og USA har tidligere blitt enige om en avtale som går ut på at Syrias kjemiske våpen kommer under internasjonal kontroll og ødelegges. I forrige uke ble FNs sikkerhetsråd enige om en resolusjon som skal bidra til at planen følges opp.

Ifølge NRK er norske myndigheter allerede i gang med å vurdere og analysere hvordan Norge kan bidra. Saken vil være en av de første som kommer på bordet til den nye regjeringen.

- Er i dialog
Kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet vil ikke bekrefte forespørselen.

- Det jeg kan bekrefte, er at Norge vil se på hvordan vi kan bidra til at FN-vedtaket kan bli gjennomført på best mulig måte, sier hun til NTB.

Imerslund mener det er riktig at Norge vurderer hvordan landet kan bidra til at FN-resolusjonen blir gjennomført.

- FN har bedt medlemslandene se på hvordan man kan bidra med teknisk ekspertise, økonomiske bidrag, utstyr, informasjon og annen type bistand. Vi er i dialog med flere land og vurderer ulike alternativ, sier hun.

Forsvarsdepartementet har overfor NTB foreløpig ingen kommentar til saken.

Muntlige ønsker
USA og Russland skal ha kommet med både muntlige og konkrete forespørsler til Norge.

Norge skal være et passende sted å destruere våpnene på grunn av politisk stabilitet og store vannforekomster, som trengs for å ødelegge gassene i de kjemiske våpnene. Samtidig finnes det ikke utstyr i Norge til å ødelegge kjemiske våpen, men ifølge NRK har både USA og Russland løsninger for dette.

Det antas at Syria har om lag 1.000 tonn kjemiske våpen og at de inneholder store mengder nervegass og sennepsgass.

Frister
I FN-resolusjonen er det krav om at inspektører fra OPCW, organisasjonen som overvåker det internasjonale forbudet mot kjemiske våpen, skal ha tilgang til Syria og passe på at alle våpnene blir innlevert.

Resolusjonen krever dessuten at Syria kvitter seg med våpnene innen midten av neste år.

Allerede 1. november skal imidlertid internasjonale våpeninspektører ha sjekket at våpenlagrene er i overensstemmelse med Syrias egen oversikt.

Inspektører
En gruppe våpeninspektører fra OPWC kom denne uken til Syria for å innlede oppdraget. De har allerede mottatt en oversikt fra regimet i Damaskus om hva landet har av kjemiske våpen.

- Vi har ingen grunn til å tvile på at opplysningene de har gitt oss, er riktige, uttalte en OPCW-talsmann til nyhetsbyrået AFP.

Nervegassen sarin skal ha blitt brukt i et kjemisk angrep nær Damaskus 21. august. USA mener regjeringsstyrker sto bak og at rundt 1.400 mennesker ble drept. Russland mener at angrepet mest sannsynlig var en provokasjon i regi av opprørerne.

FNs våpeninspektører har ikke tatt stilling til hvem som sto bak angrepet. Det har lenge vært frykt for at kjemiske våpen skal komme i hendene på ytterliggående islamister som deltar i opprøret mot det syriske regimet. (©NTB)

Fakta om borgerkrigen i Syria

* Folkelige protester mot president Bashar al-Assad startet i mars 2011. Demonstrantene ble møtt med vold, og opprøret utviklet seg til en væpnet konflikt. * Over 100.000 mennesker er så langt drept. Rundt to millioner syrere har flyktet fra landet, mens over fire millioner mennesker er internt fordrevet, ifølge FN.
* Partene i borgerkrigen anklager hverandre for å bruke kjemiske våpen. FNs våpeninspektører har vært i landet for å granske påstandene.
* 21. august skal flere hundre sivile ha blitt drept i et kjemisk angrep mot områder utenfor Syrias hovedstad Damaskus. USA mener at regimet sto bak, russerne anklager opprørerne.* USA har truet med å gjennomføre en militæraksjon mot Syria som svar på gassangrepet. Planene er stilt i bero etter at Syria har godtatt et forslag fra Russland om at Syrias lager av kjemiske våpen skal ødelegges.
* Planen støttes av en egen FN-resolusjon, som blir ansett som den første framgangen i det internasjonale Syria-diplomatiet på lenge.
* Russland, Iran og Hizbollah-bevegelsen har bistått regimet militært, mens USA, araberstatene og de fleste vestlige land støtter opposisjonen. * Opposisjonen er sterkt splittet, og det har vært kamper mellom opprørere i Den frie syriske hær og islamistgrupper.

(Kilde: NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere