*Nettavisen* Nyheter.

- Norge bør bli værende i Kosovo

Stortinget har vedtatt at den norske kontingenten som er i Kosovo nå er den siste. - Man bør kanskje tenker seg om en gang til, sier forsker Kari M. Osland ved Nupi.

Onsdag eksploderte Kosovo i de verste opptøyene siden krigen i 1999. Serbere og albanere braket sammen flere steder i landet, og ifølge FN har minst 22 mennesker mistet livet og rundt 500 er skadet. Norske KFOR-styrker var blant soldatene som ble satt inn for å roe gemyttene.

Men den norske infanterikontingenten som er i Kosovo nå er den siste. Til sommeren vil de norske soldatene reise hjem, og regjeringen har tatt sikte på å tilby et mindre antall helikoptre til KFOR-styrken andre halvår 2004.

- Bør tenke seg om
- Man bør kanskje tenke seg om en gang til. De må ha større tålmodighet når de engasjerer seg slik i en region. Det er for tidlig for det internasjonale samfunnet å trekke seg ut nå, sier Kari M. Osland, ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) til TV 2 Nettavisen.

Hun får støtte fra professor ved Universitetet i Oslo Svein Mønnesland.

- Det er viktigere enn noen gang. Dersom dette sprer seg til uroligheter over hele Kosovo, trenger man virkelig et internasjonalt nærvær. At man trenger den internasjonale styrken i lang tid er helt klart. Derfor er synd at Norge trekker seg ut. Dette er tross alt vårt nærområde. Det er noe med å ikke fullføre en oppgave man har tatt på seg som er feil, sier Mønnesland, som har Balkan og slaviske språk som spesialitet.

- Oppdemt hat
Både Mønnesland og Osland frykter at opptøyene vil spre seg.

- Dette kan godt spre seg til hele Kosovo. Det er et oppdemt hat som ligger der. Noen albanere kan være så gale å tro at nå er tiden kommet til å jage ut alle serberne av Kosovo. Man trenger internasjonale politistyrker og militærstyrker, spesielt i områdene med serbisk befolkning. Ved å redusere styrkene med en tredel som det er snakk om fra Natos side, reduserer man også beredskapen, sier Mønnesland.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold er for tiden på øvelse i Nord-Norge og vil ikke kommentere situasjonen i Kosovo. Ap-leder Jens Stoltenberg vil heller ikke kommentere om han mener den norske styrken i Kosovo bør være lenger i landet, og sier at han ikke har satt seg nok inn i situasjonen.

Pessimist
Kari M. Osland er pessimistisk med tanke på framtiden i Kosovo.

- Hovedpoenget er at Kosovo-albanere og Kosovo-serberne har diametralt motsatte mål. Albanerne vil ha full uavhengighet, mens serberne vil være del av Serbia-Montenegro. Den frustrasjonen vil man ikke komme utenom. Akkurat nå er jeg ganske pessimistisk. Det vil ta en god stund før denne situasjonen stabiliseres, tror Osland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag