RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge går på gummisåler

Sist oppdatert:
Norge er ekstra forsiktig med å kritisere Russland for tiden for ikke å ødelegge utsiktene til å bli med på utbyggingen av gassfeltene i nord, mener professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary.

MENNESKERETTIGHETSHUSET (TV 2 Nettavisen): Tirsdag la Amnesty International fram rapporten «The State of the World's Human Rights».

Norge er ikke omtalt spesielt i rapporten, men Amnesty-leder Petter Eide mener Stoltenberg-regjeringen har vært for slapp med å kritisere overgrep mot terrormistenkte fanger på Guantanamo og i andre amerikanske fengsler.

Professor i statsvitenskap, Janne Haaland Matlary, mener Norge heller ikke har sagt tydelig fra om overgrep fra russisk side i Tsjetsjenia av frykt for å ødelegge muligheten for samarbeid på energisiden.

- Norge har ikke kritisert Russland, når vi ønsker å delta i Sjtokman-utbyggingen, sa hun under pressekonferansen.

- Utviklingen i Russland har vært så følsom at nabolandene aldri har hatt lyst til å kritisere landet. Nå er Norge opptatt av å kultivere de gode sidene ved forholdet, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Passiv
Amnesty-leder Petter Eide mener Stoltenberg-regjeringen burde gjort mer for å mobilisere mot de hemmelige fangeflyene som har mellomlandet i Europa.

-Her har ikke Norge stått først i køen. Norge har vært passiv i forhold til fangeflyene og svarte unnvikende på henvendelsen fra Europarådet i saken, hevder han.

Eide mener også at Norge burde vært mer aktiv i arbeidet for menneskerettigheter i Afghanistan.

- Norge tar ikke tilstrekkelig hensyn til menneskerettighetene i Afghanistan. De går ikke offensivt inn for å se hvordan de kan ta ansvar. I stedet finner de smutthull, mener Petter Eide.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere