*Nettavisen* Nyheter.

- Norge gjorde ikke noe galt

Den tidligere lederen for FNs sanksjonskomité avviser at Norge burde tatt opp bestikkelsene i Olje for mat-programmet.

22.08.06 11:09

Sveriges Radio melder at Norge visste om ulovlige avgifter til irakiske myndigheter uten å gjøre noe med det.

Les saken «Norge visste om svindel»

Tidligere leder for FNs sanksjonskomité for Irak, Ole Peter Kolby, avviser at Norge har gjort noe galt.

- Det fantes ingen konkrete beviser for den praksis som beskrives i innslaget til Sveriges Radio, og så vidt jeg forstår omhandler dette om korrupsjon på irakisk side i forbindelse med Olje for matprogrammet, sier Kolby til TV 2 Nettavisen.

Olje for mat-programmet ble startet av FN i 1996, og lot Irak selge olje på verdensmarkedet i bytte mot nødvendighetsartikler som mat og medisiner på tross av de økonomiske sanksjonene landet var underlagt.

Kolby mener at firmaene selv måtte ha kommet til sanksjonskomiteen og sagt fra om forholdet.

- Det var det ingen som gjorde, det bare gikk en masse rykter.

- Vi jobbet nært med alle de andre landene i sanksjonskomiteen, og det var ingen som fant at det var grunnlag for konkrete drøftelser om dette.

- I innslaget til Sveriges radio hevdes det at landene ville unngå svartelisting hos irakiske myndigheter, og at det var derfor saken ikke ble tatt opp?

- Dette var et forhold mellom irakerne og selskap i de enkelte land, men det er vel grunn til å tro at irakerne var mest opptatt av å selge til firmaer i land som stod dem nær.

- Vi har ingen grunn til å tro at norske firmaer har utbetalt bestikkelser. Det var et par norske kontrakter på Irak, uten at jeg kan eller vil kommentere hvilke selskap det gjelder.

I en rapport fra i fjor høst ble det rettet sterk kritikk mot korrupsjon og dårlig økonomisk styring i Olje for mat-programmet.

- Programmet har vært gjenstand for omfattende gransking fra FNs side, og Norge har samarbeidet nøye med granskingskommisjonen, sier Kolby.

- Norge fokuserte under sitt lederskap i sanksjonskomiteen på å reformere sanksjonssystemet. Det lyktes vi med i betydelig grad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.