- Norge kan ikke vise muskler

Norge har ingen muskler å vise fram i fredsprosesser. Nettopp derfor får vi delta, mener utenriksminister Jan Petersen.

26.04.04 12:34

I rapporten «Peace Making Is a Risky Business» hevder PRIO-forsker Hilde Henriksen Waage at Norges stilling som et lite og svakt land gjorde Norge til et redskap for Israel i Oslo-prosessen. Erfaringene fra Oslo-forhandlingene tilsier at Norge risikerer å bli et redskap for den sterkeste parten også i andre fredsmekleroppdrag, mener hun.

Utenriksminister Jan Petersen sier han ikke har lest rapporten, men at han har vanskelig for å tro at Norge var et redskap for Israel.

- I fredsmekling er det ikke slik at Norge skal stille krav. Vår rolle avhenger av at to parter ønsker å komme fram til et resultat, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Det er aldri slik at Norge kan lene seg tungt på den ene parten, fortsetter han.

Sri Lanka
Jan Petersen viser til fredsforhandlingene i Sri Lanka, der Norge ikke har noe pressmiddel verken mot regjeringen eller tamilgeriljaen LTTE.

- Det er nettopp det som gjør at vi kan spille en rolle. Det er ikke et spørsmål om å vise muskler. I såfall kan vi ikke spille noen rolle, sier han.

- Norges rolle må være å bringe partene sammen, og ha forståelse for begge partenes synspunkter, mener Petersen.

Ingen frykt
Direktøren for Norsk utenrikspoliitsk institutt, Sverre Lodgaard, mener Norge er en attraktiv partner som fredsmekler for andre land, selv om vi er svake.

- Partene har ikke har noe å frykte. Der partene er omtrent jevnbyrdige i styrke ligger det til rette for en norsk rolle. Da er sjansen mindre for at en part blir forfordelt, sier han.

Sverre Lodgaard mener det ikke er noe prinsipielt galt i å være en svak tilrettelegger, med mindre det påvirker avtalen partene kommer fram til.

- Mellommannen kan ikke fritas for ansvar. Hvis vi medvirket til en avtale som er så så skjev at det må gå galt til slutt, har man kanskje ikke tatt faresignalene inn over seg, fortsetter han.

Han ønsker ikke å si om dette var tilfelle med Oslo-avtalen, men understreker at Norge har mye å bidra med i fredsprosesser. Dessuten får Norge en profil i verden som ikke står i forhold til landets størrelse.

- Vi har opparbeidet oss kompetanse og et rykte. Det kan komme andre til gode. At det også faller tilbake på oss, skal ikke brukes mot oss, mener Lodgaard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag