RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge må advare mot atomforsvar

Sist oppdatert:
Nestleder i SV Øystein Djupedal reagerer sterkt på USAs tanker om å bruke atomvåpen i et forkjøpsangrep for å bekjempe terrorisme.

Washington Post skriver søndag at et planleggingsdokument fra Pentagon viser at amerikanske myndigheter vurderer å endre retningslinjer for bruk av atomvåpen.

Dersom forsvarsminister Donald Rumsfeld skulle godkjenne planene, vil det innebære at USA åpner for et forkjøpsangrep med atomvåpen, for å hindre terrorisme med masseødeleggelsesvåpen mot landet.

- Alvorlig feilspor
Det som kommer fram i artikkelen opprører SVs nestleder Øystein Djupedal, som ber norske myndigheter advare USA mot denne typen forsvarspolitikk.

- Dette mener vi er såpass alvorlig at norske myndigheter bør ta kontakt med amerikanske myndigheter umiddelbart og fortelle at dette er et feilspor som bryter med alle folkerettslige prinsipper, sier Øystein Djupedal til TV 2 Nettavisen.

- Det som er utgangspunktet vårt er at den norske regjeringen må fortelle USA at denne formen for å bekjempe terrorisme bare fører til økt terrorisme. Vi må si at dette er et feilspor. Kampen mot terrorisme er viktig, men å bruke atomvåpen vil bare bidra til mer terror, mener Djupedal.

Bandittstater
SV-nestlederen mener at det er mer sannsynlig at bandittstater tar i bruk atomvåpen, dersom USA slår inn på en politikk om forkjøpsangrep.

- Det finnes mange stater i verden som har og kan være villig til å bruke atomvåpen, som for eksempel Nord-Korea. I praksis vil jo mange bandittstater kunne si at «til og med USA vil jo bruke atomvåpen, hvorfor skulle ikke vi».

Djupedal er klar over at denne politikken bare er på planleggingsstadiet, men han synes det er viktig å si fra klart å tydelig så tidlig som mulig.

- Dette er en del av George W. Bush feilslåtte politikk. Bare det at man tenker denne typer tanker, vil bidra til økt fare for terrorisme, mener Djupedal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere