- Norge må beklage

Foto: (EPA/Scanpix)

- Overhodet for muslimene i Israel og de palestinske områdene, Ekrima Sabri, er langt fra fornøyd etter møtet med norske myndigheter onsdag. - Det er ikke aktuelt å be om unnskyldning, svarer utenriksminister Jonas Gahr Støre.

01.02.06 15:00

JERUSALEM/STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Onsdag møtte stormufiren i Jerusalem, Ekrima Sabri, utsendinger fra Norge, Danmark og Sverige.

De norske og danske representantene beklaget at muslimer hadde blitt fornærmet over karikaturtegningene av profeten Muhammed som ble trykket i Jyllands-Posten og den kristne norske avisen Magazinet, men nektet å komme med en offisiell unnskyldning.

Det var ikke nok for stormuftien, som er den øverste religiøse leder for muslimer i Israel og de palestinske områdene.

-Det minste myndighetene må gjøre er å be om unnskyldning. Det fikk jeg ikke. Jeg er ikke fornøyd med beklagelsen jeg har fått, sa Ekrima Sabri til TV 2 Nyhetene etter møtet.

Han understreket at han tar avstand fra truslene som er kommet mot skandinavere på grunn av tegningene.

-Det er ikke disse landenes borgere som har gjort noe. Derfor skal de heller ikke straffes, sa han.

Rød linje
Muftien sier han har forståelse for at de nordiske landene setter ytringsfriheten høyt.

-Jeg forstår at ytringsfrihet er viktig. Men det er en rød linje som ikke kan krysses. Nå er den likevel krysset, sier han.

Ekrima Sabri mener det viktigste nå er at muslimene får en unnskyldning fra norske og danske myndigheter, og at myndighetene foretar seg noe overfor danske Jyllands-Posten og den norske kristne avisa Magazinet. For muslimene er saken langt fra over.

- Tegningene kommer helt sikkert til å bli et hovedtema i fredagsbønnen i mange moskeer, sier han.

Beklager ikke
Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier det ikke er aktuelt å komme med en offisiell norsk unnskyldning.

-Norske myndigheter beklager at folk med muslimsk tro føler seg krenket og støtt. Vi tar generelt avstand fra en ytring som krenker andre mennesker. Men fordi dette ikke er en ytring som kommer fra den norske regjeringen, er vårt system slik at regjeringen ikke kan ta ansvaret for den. Men vi kan gi utrrykk for forståelse av at mennesker har blitt krenket i sin tro, sier Støre til TV 2 Nettavisen.

Dreier det seg om en konflikt med rot i kulturforskjeller?

- Det er helt åpenbart. Den understreker betydningen av at situasjonen ikke må håndteres på en måte som fordyper polariseringen som er skapt av ekstreme grupper på begge siderpolitisk nivå, men gjennom dialog, sier Støre.

Norges representant for de palestinske områdene, Sten Arne Rosnes, var fornøyd etter møtet med stormufiren.

-Jeg synes vi oppnådde det vi hadde håpet på. Vi fikk forklart vår holdning, og bidratt til at det ikke kersker noen misforståelser. Vi anmodet også muftien om bistand til å dempe gemyttene i forhold til truslene som er kommet, sier han til TV 2 Nettavisen.

Rossnes mener stemningen på Vestbredden mot Norge er relativt rolig i forhold til det den har vært i Gaza.

-Det har vært protester i Hebron og i Jenin. Bortsett fra det, oppfatter jeg ikke situasjonen som truende på Vestbredden, sier han.

Onsdag trykket den franske avisen Le Soir og tyske Die Welt de satiriske tegningene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.