Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge må fremme våpenkontroll

Amnesty mener Norge må benytte den pågående konferansen om våpenhandel til å oppfylle løftene i Soria Moria-erklæringen.

Konferansen startet i New York 26. juni, og skal vare til 7. juli. Omtrent 2000 representanter fra regjeringene, organisasjoner og sivilsamfunnet deltar.

- Ute av kontroll
- Den internasjonale våpenhandelen er ute av kontroll. Hver dag drepes 1000 mennesker med håndvåpen. Manglende våpenkontroll fører til konflikt, fattigdom og overgrep i hele verden, sier Amnesty International Norges generalsekretær Petter Eide på et pressmelding.

Han påpeker viktigheten av å få til en internasjonal våpenhandelsavtale, en såkalt Arms Trade Treaty (ATT).

– Norske myndigheter må leve opp til sine løfter i Soria Moria-erklæringen og bruke denne anledningen til å jobbe for at en Arms Trade Treaty blir en realitet.

Norsk eksport av våpen, ammunisjon og annet forsvarsmateriell økte kraftig i fjor. Fra 2004 til 2005 økte eksporten med en knapp milliard til rundt 2,9 milliarder kroner.

USA med begrensninger
Verdens største våpeneksportør, USA, legger klare begrensninger på hva de ønsker å diskutere på konferansen. Amerikanerne vil ikke fokusere på lovlig våpenhandel, der de dominerer verdensmarkedet.

– Denne konferansen må fokusere på den ulovlige handelen, sier USA viseutenriksminister Robert Joseph ifølge AFP.

FN-statistikk viser at USA i fjor eksporterte håndvåpen for rundt 3,4 milliarder kroner. Dette mer enn land som Tyskland, Storbritannia, Russland og Kina til sammen.

FN sier at det årlig handles våpen for 26 milliarder kroner i verden. En firedel av handelen regnes som ulovlig. Årlig produseres åtte millioner nye håndvåpen og mellom 10 og 14 milliarder kuler. Det er nok til å skyte hver eneste innbygger på jorda to ganger.

FN-statistikk viser at 60 prosent av verdens anslagsvis 640 millioner håndvåpen er i privat eie. 38 prosent tilhører nasjonale forsvarsstyrker, 2,8 prosent politistyrker, og rundt 0,2 prosent av våpnene er hos væpnede grupper.

Fakta:

* Hver dag drepes 1000 mennesker på grunn av et håndvåpen, de fleste av disse i land som ikke er i krig.

* Salg av håndvåpen er ikke bundet av internasjonale våpenhandelsavtaler, og dette er i ferd med å få katastrofale konsekvenser.

* Håndvåpen dreper hvert år flere mennesker enn bombene over Nagasaki og Hiroshima til sammen

* Innen 2020 vil antall døde og skadde fra krig og konflikt være høyere enn antall døde fra epidemier som malaria og meslinger.

* Landene i Asia, Midtøsten, Latin-Amerika og Afrika bruker i gjennomsnitt 22 milliarder dollar på våpen. 22 milliarder dollar ville vært nok til å gi alle barn i de samme landene skolegang, og redusere barnedødelighet med 2/3 innen 2015 – og dermed oppfylle to av FNs tusenårsmål

Kilde: Amnesty- Norge

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!