RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge må ta imot flere flyktninger!

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
KrF vil ha flere syriske kvoteflyktninger til Norge.

(Nettavisen): To millioner syrere har flyktet fra hjemlandet, og fire millioner er internt fordrevet i Syria.

Nå ber FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) Norge og andre vestlige land om å åpne grensene for syriske flyktninger. Norge har forpliktet seg til å ta imot 1200 kvoteflyktninger, og kvoten er allerede oppfylt. Kristelig folkeparti (KrF) ønsker nå å øke antall FN-flyktninger.

- Den situasjonen vi opplever i Syria nå, er helt spesiell. Vi vet at det er seks millioner som er på flukt akkurat nå. Sverige har vist at de tar ansvar. Norge er nå nødt til å vise at vi tar ansvar med å øke antallet FN-flyktninger til Norge. Hvor mange vi skal ta imot, bør være en dialog med FNs høykommissær for flyktninger. Vi er nødt til å øke antallet og vi er nødt til å vise solidaritet. Det er uomtvistelig, sier leder i KrF Knut Arild Hareide til Nettavisen.

- Ta vår del av ansvaret
Av de to millionene som er på flukt utenfor Syria, har mesteparten havnet i kummerlige flyktningeleirer i fattige naboland som Libanon, Tyrkia og Jordan.

- Vi kan ikke la de fattige landene rundt Syria ta hele den belastningen som de opplever nå. Vi som en del av verdenssamfunnet er nød til å ta ansvar. Og det er KrFs tydelige budskap her, at vi er nødt til å øke antallet FN-flyktninger for å ta vår del av ansvaret for den situasjonen som oppstår i Syria, sier Hareide.

Amnesty International Norge sier det er på høy tid at Norge øker antall kvoteflyktninger, og understreker at hver fjerde person i Libanon nå er en syrisk flyktning.

- Vi må utvide kvoten siden situasjonen i Syria er som den er. Det er vanskelig å si et tall, men svenskene har gitt permanent opphold til 8000 syriske flyktninger, mens i Norge er det 300 til 400 som har fått opphold, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

Egenæs viser til den svenske beslutningen tidligere denne uken om å gi permanent opphold til alle syrere som kommer til landet. Beslutningen innebærer at 8000 syrere med midlertidig opphold i Sverige får bli på permanent basis.

Sverige foran Norge
I tillegg har Sverige tatt imot langt flere asylsøkere enn Norge. I 2012 og 2013 har 14.700 syrere fått asyl i Sverige. I samme tidsrom har bare 600 syrere fått opphold i Norge, to av dem som kvoteflyktninger, viser tall som NTB har innhentet. Tyskland har nylig åpnet for å ta imot ytterligere 5000 flyktninger fra Syria.

40.000 syrere har hittil maktet å komme seg til Europa på egen hånd, men det blir stadig vanskeligere for syrere å begi seg ut på den lange reisen.

Egenæs ønsker nå at Norge skal samarbeide med andre europeiske land om å opprette et system for å hente flere syriske flyktninger til Norge.

- Vi må være målrettet og sette opp et system hvor vi kan dra ned og hente ut flyktningene i samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger, sier Egenæs.

- Må ha hjelp til reisen
Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, bekrefter at flesteparten av de syriske flyktningene ikke har anledning til å komme seg helt til Norge for egen maskin.

- Det er helt riktig at man ikke kan sitte og vente på at folk skal komme til Norge. De enkene med små barn som jeg møtte i Jordan, Libanon, Tyrkia og Irak, har ingen sjanse til å komme seg til Norge. De kommer verken på fly eller båter, og får ikke visum. Men det systemet eksisterer i den forstand at UNHCR har registrert to millioner flyktninger i områdene, sier Egeland til Nettavisen.

- Så det er mulig å hente syriske flyktninger til Norge, Egeland?

- Med FNs høykommissær for flyktninger, så kan man organisere det på null komma niks, sier han.

Spørsmål om ressursbruk
Ifølge statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth, ønsker Norge å støtte UNHCRs arbeid, men til sjuende og sist dreier spørsmålet seg om penger.

Lønseth sier til NTB at Norge kan øke kvotene, men at det handler om riktig ressursbruk.

- Det koster forholdsmessig mye mer å hente ut flyktninger enn å hjelpe på bakken, der de er, sier Lønseth til NTB.

(Artikkelen fortsetter under).

Egeland sier Norge må kunne hjelpe på flere plan, og at Norge har alle forutsetninger til å øke kvotene.

- Jeg skal gjerne se den norske politikeren som vil argumentere motsatt, sier Egeland.

- Norge med sin økonomi og gode plass burde ha alle forutsetninger for å stille med en betydelig kvote til disposisjon. Men det betyr ikke at det er den eneste måten å hjelpe syrere på. Vi i Flyktninghjelpen og andre organisasjoner hjelper allerede mange hundre tusen syrere i området, og det vil også være det viktigste bidraget på sikt, sier Egeland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere