RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge må tåle kritikk

Sist oppdatert:
Kritikk fra partene i Sri Lanka-konflikten bekymrer ikke utviklingsminister Erik Solheim. - Det er helt nødvendig at Norge fortsetter sin rolle som fredsforhandler på Sri Lanka, sier Solheim til TV 2 Nettavisen. Eksperter frykter full borgerkrig.

Fredag morgen ble det klart at Erik Solheim reiser tilbake til Sri Lanka for å føre fredsprossen på øya videre.

- Det aller viktigste er å få partene til å komme sammen for å diskutere hvordan de kan respektere våpenhvilen i større grad, slik at situasjonen kan bli stabilisert. Først på den basis kan man så komme videre med fredsforhandlinger. Det har vært alt for mye og økende vold den siste tiden, understreker utviklingsministeren overfor TV 2 Nettavisen.

Risikerer borgerkrig om kort tid
En rekke eksperter, der i blant norske, har advart mot atborgerkrig på Sri Lanka kan være nært forestående. Stadig oftere meldes det om uroligheter. Julaften ble parlamentsmedlemmet Joseph Parajasingam (71) drept under en julemesse i Batticaloa. 71-åringen representerte Tamilenes nasjonalallianse.

- Det er en klar melding om å få i gang fredsprosessen og få i stand våpenhvilen fra det internasjonale samfunnet, sier Solheim.

I dagens internasjonale system har internasjonale krefter formelt sett liten makt til å føre prosessen videre, annet enn via diplomatiske kanaler. Igjen er det Norge som tar opp tråden når voldsopptrapping truer konflikten.

Den lankesiske nettavisen Colombo Page meldte fredag at en ny norsk utsending vil bli utpekt til å følge situasjonen fra time til time, og at den nyutnevnte diplomaten vil rapportere til Solheim.

Utviklingsministeren kan bekrefte at en ny person vil komme inn i prosessen, men sier utnevnelsen først vil skje etter hans besøk på Sri Lanka.

- Vi har ikke tatt stilling til hvem det skal være, ennå, sier Solheim.

- Må tåle kritikk
Selv har han flere ganger blitt beskyldt for å være partisk i konflikten. Ifølge Colombo Page ønsker krefter i Sri Lankas regjering ham ut av fredsforhandlingene.

Slik kritikk tar utviklingsministeren med knusende ro.

- VI har ikke fått noen henvendelser fra myndighetene med det synspunktet.

Den vedvarende kritikken som kommer både mot Norge og min person må man være beredt til å ta, når man vet at det overveldende flertall av singalesere, tamiler og muslimer ønsker fred, utdyper statsråden.

Lang konflikthistorie
Situasjonen er svært spent på Sri Lanka. Øya i det sørindiske havet har litt over 20 millioner innbyggere, fordelt på om lag 773,9 prosent singalesere, 4,6 prosent indiske tamiler, 3,9 prosent lankesiske tamiler og 7,2 prosent lankesiske maurere. Sri Lanka ble selvstendig fra Storbritannia i 1948, og skiftet da navn fra Ceylon til Sri Lanka. Da Bandaranaike kom til makten i 1956 var det under parolen «Bare singalesisk». Singalesisk ble landets offisielle språk i 1972, hvilket sammen med med flere utviklingstrekk i diskriminerende retning førte til opprettelsen av frigjøringsbevegelsen Tulf. I 1983 brøt kraftige opptøyer ut, og borgerkrigen ble snart et faktum. Først i februar 2002 ble en våpenhvile undertegnet, men situasjonen er per dags dato svært spent.

Ved presidentvalget i november i år, gikk statsminister Mahinda Rajapakse av med seieren. Valget ble sett på som en slags folkeavstemning om fredsprosessen på øya. Mens president-konkurrent Wickremesinghe forhandlet fram en våpenhvile med tamiltigrene, er den 60 år gamle Rajapakse kjent som en sterk motstander av fredsprosessen. Etter valget lovet imidlertid den nye presidenten å gjøre sitt for å bringe fredsprosessen et skritt videre.

- Jeg vi bringe en ærerik fred til landet, og respektere alle deler av samfunnet. Demokratiet vil bli styrket, og orden vil bli gjenopprettet. For meg er ikke makt et smykke, men et middel for å tjene folket, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere