RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge og FN må handle nå!

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
58 mennesker skal ha blitt henrettet på én uke.

Iranske statsstyrte medier melder at det ble gjennomført 18 henrettelser i fire forskjellige byer mandag.

Til sammen skal 58 mennesker ha blitt henrettet den siste uken, ifølge iransk menneskerettsorganisasjon.

Det iranske regimet bekrefter at det er gjennomført hele 35 henrettelser bare i løpet av de siste syv dagene.

Dømt for narkotika
Iran Human Rights har mottatt meldinger om ytterligere 23 henrettelser i samme tidsperiode, som ikke er bekreftet av myndighetene.

- Når vi hører om så mange uoffisielle henrettelser, så regner vi med at det reelle tallet er enda høyere, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Organisasjonen hevder at mer enn 80 prosent av de som blir henrettet i Iran er dømt for narkotikaforbrytelser. Rettssakene blir som oftest ført bak lukkede dører.

- Det er 35 offisielle henrettelser de siste syv dagene. Alle bortsett fra tre er dømt for narkotika. Det i seg selv er veldig høyt, sier Amiry-Moghaddam.

Amnesty Norge bekrefter også at det har vært en enorm henrettelsesbølge i Iran den siste uken.

- De tallene Iran Human Rights opererer med er ganske forenlig med våre tall, sier kommunikasjonssjef i Amnesty Norge, Ingvild Lyberg, til Nettavisen.

- Hittil i år har vi registrert 133 offisielle henrettelser og 69 uoffisielle. Blant disse 69 uoffisielle er det en mindreårig og fire kvinner, sier hun.

Reagerer på taushet
Både Amiry-Moghaddam og Lyberg reagerer på at verdenssamfunnet forholder seg tause etter den massive henrettelsesbølgen.

- Det er overraskende når FN har dødsstraff på sin agenda og flere land inkludert Norge jobber aktivt for å få til et moratorium på dødsstraff, men ingen reagerer på henrettelser i det omfanget som Irans regime holder på med. Erfaring viser at så lenge verdenssamfunnet er stille, så tar regimet det som et grønt lys til å fortsette med henrettelser. Når de får reaksjoner, så blir det en pause, sier Amiry-Moghaddam.

«Norge og FN må handle nå!» lyder den klare Facebook-beskjeden til Amiry-Moghaddam.

- Jeg håper det ikke tyder på at det er en trøtthet i og med at vi hører om henrettelser fra Iran hele tiden. Sivilsamfunnet og det offisielle Norge må holde trøkket oppe, sier Lyberg.

- Bør kalles inn på teppet
Amiry-Moghaddam mener Utenriksdepartementet må kalle inn den iranske ambassadøren på teppet.

- Absolutt. Både for å gi uttrykk for hva Norge mener og for å signalisere at vi følger med og viser at regimet i Iran ikke kan gjøre hva de vil med sitt folk. I tillegg må vi signalisere våre verdier og hva vi står for, sier han.

Utenriksdepartementet sier Norge vil i nær framtid konfrontere iranske myndigheter med det høye antallet henrettelser.

- Bare siden 7. mai har vi registrert 40 bekreftede henrettelser i Iran. Norge har ved gjentatte anledninger, og senest på embetsnivå i Teheran i forrige uke, protestert mot Irans utstrakte bruk av uakseptable straffemetoder. Norge vil fortsette å sette søkelyset på menneskerettighetssituasjonen i Iran, ikke minst det urovekkende høye antallet henrettelser i landet, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Svein Atle Michelsen, til Nettavisen.

- I lys av det høye antallet henrettelser den siste tiden vil vi på nytt ta dette opp med iranske myndigheter i den aller nærmeste fremtid, sier Michelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere