*Nettavisen* Nyheter.

- Norge står for tur

En saudiarabisk ekspert mener det er stor sjanse for at noen vil følge al-qaidas oppfordring om å angripe Norge. Se web-tv.

13.05.06 14:22

SE WEB-TV HER (gratis)

Al-Qaida-medlemmet Sheikh Abu Yahia Al-Libi oppfordret fredag til angrep mot Norge, Danmark og Frankrike på grunn av karikaturtegningene av profeten Muhammed og den franske hijab-forbudet.

Al-Qaida-ekspert Faris Ben Hizam mener det er all grunn til å ta video-truslene på alvor. Ben Hizam har intervjuet flere saudiske al-Qaidamedlemmer som journalist. I 2004 satt han en måned i fengsel fordi regimet i Saudi-Arabia var skeptiske til hans dekning av nettverkets aktivitet i Saudi-Arabia, men han ble frigjort og renvasket.

- Sheikh Abu Yahia Al-Libi er den viktigste al-Qaidaskikkelsen i verden etter Bin Laden, al-Zawahiri og Al-Zarqawi, sier Hizam til TV 2 Nettavisen.

Al-Libi stammer opprinnelig fra Libya, og var aktiv som ekstremist i Mauritania før han dro til Afghanistan på 80-tallet. Han regnes for å ha stor innflytelse blant de hellige krigerne som deltok i krigen mot Sovjet, og han er populær blant en del arabere fra Nord-Afrika.

- Når han oppfordrer muslimer til å angripe Norge, Danmark og Frankrike, vet han samtidig at mange nordafrikanere bor i disse landene, sier Ben Hizam til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANAS AL-LIBY, al-Qaida, terroristleder

- Klarsignal
Han mener videoen er et signal til å gjennomføre terroraksjoner i Skandinavia. Tre av de fire viktigste al-Qaidatoppene har nå gitt beskjed om reaksjoner mot landene der tegningene ble publisert. Videoen til Al-Libi ble lagt ut tre uker etter at Osama bin Laden oppfordret til boikott av produkter fra USA og europeiske land i forbindelse med publiseringen av Muhammed-karikaturene. Tidligere har Al-Zawahri oppfordret til angrep mot landene der karikaturene ble publisert.

- Når også Sheikh Abu Yahia Al-Libi kommer med en slik oppfordring vil mange som ser videoen tolke dette som et signal om å gjennomføre aksjoner, sier Ben Hizam.

Han tror også den norske og danske militærinnsatsen i Irak og Afghanistan virker provoserende på mange.

Ben Hizam tror ikke nødvendigvis at et eventuelt terrorangrep vil bli gjennomført av muslimer bosatt i Skandinavia.

- I dag har al-Qaida ved hjelp av internett og ekstremistiske nettsider klart å skaffe seg sympatisører over hele verden. Vi må anta at terrornettverket har sympatisører over hele verden, og at en sympatisør med tilgang til ordinære våpen kan gjennomføre aksjoner uavhengig av kjernemedlemmene i al-Qaida, sier Faris til TV2Nettavisen

Terrorvideo
Fredag ble den nye videoen til Al-Libi publisert på et av de mest kjente ekstremistnettstedene på internett. I videoen oppfordrer han muslimer til å angripe Norge, Danmark og Frankrike fordi karikaturtegningene har blitt trykket i disse landene.

– Muslimer, hevn profeten deres, vi ønsker dypt og inderlig at den lille staten Danmark, Norge og Frankrike skal rammes hardt og bli ødelagt, sier libyeren på videoen.

I juli 2005 rømte han fra den amerikanske Bagram-basen i Afghanistan, sammen med tre andre viktige al-Qaidaskikkelser.

– Ødelegg bygningene deres, få jorda til å riste og gjør dem om til innsjøer av blod, sa Hassan, som på videoen er kledd i militære klær og en svart turban.

Det er uklart når den 35 minutter lange videoen ble tatt opp. Den er produsert av al-Sahab, en medieorganisasjon som står Al-Qaida nær, og publisert på en slik måte at folk kan se den både på internett og mobiltelefonen sin.

Kulturforskjeller
- Problemet er manglende kulturell forståelse mellom den arabisk-muslimske og vestlige verden. Mange arabere vet ikke at det er naturlig for dansker og nordmenn å drive gjøn med religiøse skikkelser, at Jesus har blitt karikert på samme måte som Muhammed og at dette oppfattes som en del av ytringsfriheten.

- På samme måte mangler en del nordmenn og dansker forståelsen av at det er uakseptabelt for muslimer å krenke religiøse symboler.

- Danske og norske politikere har gjort situasjonen vanskeligere ved å insistere på at de ikke kan be om unnskyldning for tegningene. Flere tusen mennesker nærer nå et stort hat, og ønsker å ta livet av dem som lagde karikaturene, sier Ben Hizam.

Ben Hizam mener al-Qaida har blitt verre, og at både Al-Zarqawi i Irak og Al-Libi i Afghanistan er mer ekstreme enn Al-Zawahiri og Bin Laden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag