*Nettavisen* Nyheter.

- Norge vil få større ansvar

Utviklingsminister Erik Solheim sier Norge vil få større ansvar i fredsprosessen på Sri Lanka dersom Tamiltigrene havner på EUs terrorliste.

18.05.06 14:10

Ifølge Reuters vil EU trolig sette den tamiliske opprørsgruppen LTTE (Tamiltigrene) på sin liste over terrororganisasjoner i løpet av få dager.

- Norge er ikke tilsluttet EUs terrorliste, og vi vil ikke slutte oss til dette om det skjer. Dette er EU og EU-landenes vurdering, og ikke noe Norge har en oppfatning om, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV) til TV 2 Nettavisen.

LTTEs sjefsforhandler advarer om at en EU-boikott av tigrene vil kunne føre til krig.

- Jo mer det internasjonale samfunnet fremmedgjør LTTE, dess mer sannsynlig er det at vi vil bli nødt til å velge en tøffere, mer individualistisk strategi, sier Anton Balasingham til det pro-tamilske nettstedet Tamilnet.com.

Det er anonyme EU-diplomater som hevder overfor Reuters at Tamiltigrene vil havne på EU-listen. Norske myndigheter har siden nyttår kun forholdt seg til FNs vedtak om terrororganisasjoner. Disse inkluderer verken Tamiltigrene eller den militante palestinske gruppen Hamas, i motsetning til EU og USAs lister.

- Vil Norge bli en slags einstøing i Vesten?
- Situasjonen ved et eventuelt slikt EU-vedtak vil bli at en enda større del av ansvaret for fredsprossen på Sri Lanka blir lagt på Norges skuldre, sier Solheim til TV 2 Nettavisen.

- Bør Tamiltigrene regnes som terrororganisasjon?
- Som tilrettelegger av fredsprosessen kan vi ikke ha en mening om dette. Da vil vi ikke kunne gjøre jobben. Vi forholder oss til FN.

Norge tilrettelegger fredsprosessen på Sri Lanka etter mandat fra partene i konflikten. Utviklingsminister Solheim leder det norske arbeidet.

64.000 mennesker har mistet livet i kampen mellom Tamiltigrene, som ønsker et selvstendig hjemland på Sri Lanka, og myndighetene på øya siden 1983. I 2002 ble det inngått en våpenhvileavtale som de siste månedene har vært truet av nye kamphandlinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.