*Nettavisen* Nyheter.

- Norsk skip på grunn med full kaptein

Foto: Fjordshipping.no (Fjordshipping.no)

Skal ha hatt stor fart da den gikk på grunn med ti personer ombord.

11.05.09 23:43

Den norskeide skipet «Framnes» gikk på grunn ikke langt fra havna Muuga i Estlands hovedstad Tallinn like før midnatt søndag kveld.

Ifølge den estiske avisen Eesti Päevaleht skal en grensevakt ha fastslått at kapteinen om bord hadde en promille på 0,99. Hendelsen blir nå etterforsket.

Men promillemistanken er ikke bekreftet, ifølge selskapet som drifter skipet, Fjord Shipping AS.

- Jeg fikk beskjed om at det står media, men estiske myndigheter har tatt prøver og vi har ikke fått svar på testene ennå. Men er så det tilfelle, er det selvsagt sånn det på ingen måte skal være, og det er beklagelig, sier Magne Aarvik i Fjord Shipping til Nettavisen.

«Framnes» skal ha kommet inn i et område hvor det bare er lov å ta seg inn med estisk los. Men ifølge den estiske avisen skal de ikke ha ventet på losen, og skal bare ha kjørt videre og da til slutt gått på grunn.

Fjord Shipping har sitt hovedkontor i Måløy kommune i Sogn og Fjordane, og har ansvaret for driften av totalt 15 skip, deriblant «Framnes» som ble bygget i 1979.

- Kom ut av kurs
Aarvik er operasjonsleder for selskapets båter, og befinner seg nå i Litauen. Han forteller at han fikk melding om ulykken natt til mandag.

- Skipet står på et grunnområde, og den står på grunn midtskips. Vi har ordnet med en slepebåt, og vår representant er på plass i løpet av kvelden. Da vil det bli avgjort hvordan vi skal få den løs, sier Aarvik til Nettavisen.

- Vet du hva som er årsaken til at skipet gikk på grunn?

- Jeg vet ikke annet enn at båten har kommet ut av kurs, sier han, og fortsetter:

- Vi har våre folk om bord, og vi har hatt myndighetene om bord. Vi vil gjøre alt som står i vår makt for å få klarlagt hendelsesforløpet, sier Aarvik.

De estiske grensevaktene fikk melding om grunnstøtingen, som skjedde 14,5 kilometer fra Muuga, klokken 23.45 søndag kveld. Det ble slått full alarm, og en los og grensevaktskipet «Pikker» ble med en gang sendt til stedet.

Grensevaktens helikopter ble satt i full alarmberedskap.

- Hadde stor fart
Ifølge avisen Eesti Päevaleht var skipet, som er et såkalt fryseskip, på vei fra St. Petersburg i Russland til havna Muuga. Fra Muuga skulle den dra videre til Island for å hente varer.

Avisen skriver at skipet hadde stor fart da den gikk på grunn, og at den nå har mistet 20 prosent av sin flyteevne. Dette betyr at skipet ikke kan komme seg løs uten hjelp.

Om bord i skipet var det ti personer da ulykken skjedde, men ingen av disse skal ha kommet til skade.

- Mannskapet er utenlandsk, og de var på vei med pallelast da de gikk på grunn. Ingen om bord ble skadet. Det er heller ikke noen lekkasjer på båten, forteller Aarvik til Nettavisen.

Estiske dykkere har vært nede under «Framnes», og har funnet ut at skipet har store skader, noe som kan bety at den kan komme til å ta inn vann.

Grensevaktskipet «Pikker» lå ved skipet i hele natt. Mandag morgen ble det også sendt ytterligere en båt til stedet, som skal ta seg av eventuelle lekkasjer. Begge båtene ligger nå ved skipet og følger situasjonen nøye.

«Framnes» er 73 meter lang og 13 meter bred.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag